Vyberte si vodovodní baterii, díky které ušetříte

Finanční investice do vodovodní baterie se vyplatí. Voda sama o sobě nepatří mezi nejlevnější komodity, a už vůbec ne, pokud se jí zbytečně plýtvá. Se správně zvolenou baterií můžete snížit nejen účty za vodu, ale můžete také získat parťáka na dlouhá léta, který vás nezklame. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Vyberte si vodovodní baterii, díky které ušetříte

Cena není na prvním místě

U mnoha bytových prvků je rozhodně rozumné řídit se cenou a sáhnout po levnějších variantách. Není tomu tak ale u vodovodních baterií. Je jedno, jestli potřebujete kuchyňské baterie, do koupelny nebo třeba tu bidetovou. U každé z baterií jde především o manipulaci s vodou a zpravidla se za každý spotřebovaný litr platí. K tomu, abyste vodou neplýtvali, vám dopomůže vhodně zvolená baterie.

Páková baterie šetří vodu i peníze

Základním šetřícím krokem je pořízení pákové baterie. Čas kohoutkových baterií je dávno pryč, a to především kvůli úspoře vody. Kohoutkové baterie spotřebovávají v průměru až o 40 % vody více než pákové! Pokud si nemůžete klasické kohoutky odpustit, volte je nejlépe k vaně, ve které se chystáte koupat, protože při napouštění vany není zásadní, zda teče chvíli teplá a chvíli studená voda, případně v jakém poměru. Do dalších částí domu, například k umyvadlu a především potom do kuchyně, si pořiďte raději úspornější pákovou variantu.

Kvalita kartuše je zásadní

Srdcem pákové baterie je kartuš, což je místo, ve kterém dochází ke smíchání teplé a studené vody, a právě díky kartuši si můžete pouštět stabilní proud vody, která má příjemnou teplotu. Kartuš může být plastová, nebo keramická, chcete-li levnější, nebo dražší. Vzhledem k tomu, že právě kartuš má hlavní vliv na správné fungování baterie, nevyplatí se na ní šetřit. Plastová kartuš se snadněji opotřebuje a opotřebení má zásadní vliv na prokapávání kohoutku. A každá kapka vás něco stojí. Proto se nebojte na začátku trošku připlatit za keramickou kartuš, která ve výsledku ušetří spoustu vody.

Pákové baterie na stěnu i samostatně stojící

Pokud jste se (zcela správně) rozhodli pro pákovou baterii, stále ještě nemáte úplně vyhráno. Musíte si totiž vybrat, jaký typ pákové baterie je nejlepší do vaší koupelny či kuchyně a rozhodovat se můžete mezi pákovou baterii na stěnu nebo stojánkovou. Velmi často typ baterie určuje samotné řešení dřezu nebo umyvadla a jeho okolí.

  • Nástěnné baterie se napojují na trubky přímo do zdi a nejčastěji se používají v koupelnách, u van, ve sprchových koutech nebo u umyvadel, a to zejména kvůli jejich praktičnosti. Trubky jsou obvykle posazeny ve zdi výše a je potom možné, například v umyvadle, napustit vodu do různých nádob a podobně. Při nákupu nástěnné baterie musíte znát osovou vzdálenost trubek neboli rozteč, která je obvykle 150 mm, výjimečně může být také 100 mm. Rozteč si před nákupem vždy změřte, abyste si nekoupili baterii, kterou nebude možné nainstalovat.
  • Druhou variantou jsou stojánkové baterie, které jsou nejčastěji k vidění v kuchyních, kde konstrukce kuchyňských linek a dřezů toto umístění baterie umožňuje, případně v koupelnách jako součást bidetu. Stojánková baterie se napojuje pomocí hadiček ke kohoutkům, které jsou ve zdi pod umyvadlem a její montáž je velmi snadná.

Termostatická baterie trumfne tu pákovou

Pákové baterie nemusí zaujmout každého a pokud nezaujaly ani vás, můžete si pořídit něco ještě o kousek lepšího. Tím jsou aktuálně termostatické baterie, které šetří nejen vodu a tím peněženku, ale také váš čas. Termostatická baterie má dva vřetenové kohoutky, kdy jedním nastavujete teplotu vody (obvykle uváděnou přesně ve stupních) a druhým intenzitu vodního proudu. Zabudovaný termostat zajišťuje stabilní teplotu vody, a díky tomu jsou tyto baterie vhodné například do sprchových koutů. Během sprchy můžete vodu libovolně zastavovat a zase zapínat, aniž byste o nastavenou teplotu přišli a tím můžete ušetřit obrovské množství vody.

Zaměřeno na materiál

Při výběru baterie nelze podceňovat ani materiál. Nejlevnější kousky mají tělo z pochromovaného plechu a od toho se také odvíjí jejich životnost. Takovou baterii můžete měnit dřív, než si na ni zvyknete. Lepší variantou jsou mosazné baterie, u kterých si musíte dát pozor na některé vnitřní komponenty, které mohou být plastové. U většiny částí není plast příliš velký problém, ale opravdu dbejte na to, z jakého materiálu je kartuš, ve které se voda mísí, a té plastové se pokuste vyhnout, opět se totiž jedná o otázku životnosti a tedy o otázku peněz. Nová baterie každého půlroku vám totiž peníze neušetří a nekonečné opravy také ne, a proto se neděste počáteční vyšší investice. U baterií se zkrátka vyplatí.

Tip: Baterie a další doplňky do koupelny najdete na Biano.cz.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.