Vyberte si závěsy do bytu

Záclony a závěsy především zabrání lidem zvenčí sledovat to, co se skrývá a odehrává uvnitř. K tomuto účelu samozřejmě postačí i klasické žaluzie, které jsou stále hojně používané. Avšak závěsy plní celou řadu dalších funkcí, na které takové žaluzie zkrátka nestačí. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Vyberte si závěsy do bytu

Závěs plní celou řadu funkcí

Závěsy se stávají stále častěji používaným interiérovým doplňkem, který dokáže při správném výběru doladit vzhled interiéru. Zároveň mohou být doplňkem i velice praktickým, který plní celou řadu funkcí. Pokud chcete mít v místnosti opravdu tmu, zvolte závěs typu black-out. Dokáže totiž zcela zabránit průniku světla zvenčí a bude se vám hodit třeba v případě, že si chcete doma promítat film a nechcete být rušeni čímkoliv jiným. Oceníte ho i pokud toužíte po kvalitním spánku během dne, skvěle se hodí do ložnice.

Obvykle vypadají z obou stran jinak, a to kvůli zátěru z vnější strany, který zabraňuje vniku světla do místnosti. Avšak je možné pořídit i třívrstvé, které jsou sice těžší, ale z obou stran stejné. Pokud nepotřebujete místnost zatemnit úplně, ale stačí vám příjemné šero, pak zvolte závěs typu dim-out, které je vhodné umístit například do obývacího pokoje. Chcete-li závěs pořídit jako dekoraci, hleďte zejména na barevná provedení a typ látky.

Jaký typ vybrat?

Chcete-li doma závěs dekorační, nemusíte si příliš lámat hlavu nad tím, kterou látku nad okna zavěsíte. Zaměřte se jen na vhodné barvy a vzory do vašeho interiéru. Obecně platí, že tmavší barvy se spíše hodí do větších, otevřenějších interiérů, ale v menším a těsnějším by působily příliš těžce a prostor by opticky ještě více zmenšovaly. Do menších místností se hodí spíše světlejší barvy s méně extravagantními vzory. Také pamatujte na to, které barvy a vzory jsou už v interiéru výrazněji použity a které ne. Příliš mnoho barev a různorodost vzorů působí chaoticky a nepřehledně. Hlavním kritériem při výběru však je, aby se to líbilo vám a cítili jste se doma jako v bavlnce.

Jaký materiál zvolit?

A když už jsme u té bavlnky, zastavíme se na čas u látek a materiálů, z nichž jsou závěsy ušité. Základními druhy jsou materiály syntetické a přírodní. Zjednodušeně se dá říct, že syntetické materiály jsou méně náročné na běžnou údržbu, ale mnohdy po čase hůře drží správný tvar. Přírodní materiály se sice hůře perou a musí se zpravidla žehlit, ale tkanina nebývá pružná a dobře si zachová svůj tvar po dlouhou dobu.

Jak je umístit?

To, jak závěs zavěsíte, je snad poslední, ale rozhodně velmi důležitá záležitost, kterou je třeba dobře rozvážit. Možností je přitom opravdu spousta. Kolejničky vám umožní se závěsem skutečně snadno manipulovat, navíc se nachází blíže k oknu, čímž lépe drží teplo uvnitř a světlo venku. Oblíbené jsou i garnýže, které drží závěs dál od okna, zato můžou být zajímavou dekorací. Pokud chcete umístit před okno spolu se závěsy i záclony, pak se nabízí právě kombinace dvou tyčí na oboje, což ve výsledku působí velmi sladěně.

Na závěr snad obligátní rada: Nebojte si nechat poradit od odborníka či prodejce závěsů, ať už si nevíte rady s výběrem vhodného typu, barvy či látky.


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.