Vyberte svým rostlinám perfektní květináč

Správně zvolený květináč je nejen dekorativní, ale umožní rostlině zdravě růst. A protože je nabídka opravdu pestrá, pomůžeme vám se v nich zorientovat, abyste měli při výběru jasno. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Vyberte svým rostlinám perfektní květináč

Nabídka květináčů přetéká možnostmi. K dispozici je nejen spousta barev, ale rozdílné jsou především materiály, velikosti a funkce. Nesahejte tak po prvním, který vám padne do oka, ale pojďte si nejdřív přečíst, jaké jsou mezi nimi rozdíly a na co se zaměřit při jejich výběru.

Rozdělení květináčů podle typu

Květináče můžeme rozdělit na tři typy. První typ je květináč s miskou, kde je už samotný květináč dekorativní. Aby z něho mohla odtékat voda a nezahnívaly kořeny, má na dně otvory. Pro zachycení odteklé vody je určena právě miska.

Druhý typ je plastový květináč s otvory pro odtok vody, který se vsadí do obalu. Obal nejen zachytává přebytečnou vodu, ale plní i dekorativní funkci.

Třetí, a velmi oblíbený, typ je samozavlažovací květináč. Ten má měrku hladiny vody, takže se nestane, že byste zapomněli vodu doplnit. Ideální i pokud jezdíte často mimo domov.

Tip: Na Biano.cz můžete mezi květináči pohodlně vybírat i podle mnoha další parametrů.

Správná velikost má smysl

Každá rostlina má jiné požadavky, kterým je potřeba květináč přizpůsobit. Zvolený květináč proto částečně rozhoduje o tom, jak se jí bude dařit. Některé rostliny mají větší nároky na prostor, protože mají silný kořenový systém. Jiné jsou i samy o sobě velké a malý květináč by je nejen omezoval v růstu, ale také by se mohlo stát, že se prostě jednoho dne převrhnou. Pokud tápete nad velikostí, vždy je lepší trochu větší květináč, který dovolí rostlině růst. Jestliže nadešel čas na přesazení ze starého do nového, pořiďte přibližně o pětinu větší, než je ten původní.

Jaký květináč se kam hodí?

Ptáte se, jestli záleží i na tom, kam květináč umístíte? Záleží, a to hlavně pokud se jedná o venkovní květináče, které musí snášet změny teplot a další rozmary počasí. Květináče do exteriéru (pokud budou venku celoročně) by měly být mrazuvzdorné. Nezapomeňte ani na to, aby měly otvory na odtok přebytečné dešťové vody. Venku budou také vystaveny intenzivnímu slunečnímu záření, takže vybírejte takové, které jsou odolné vůči UV záření a nevyblednou.

Na materiálu záleží

Největší výběr, co se barev a tvarů týká, najdete mezi plastovými květináči. Ty jsou vhodné do interiéru i exteriéru. Najít můžete dokonce květináče z biologicky rozložitelného a UV odolného plastu. Nezapomeňte si přečíst popisky, ve kterých se dozvíte, kam se vámi vybraný květináč hodí.

Do venkovních podmínek jsou vhodné pozinkované květináče, zejména pokud milujete rustikální a provensálský styl, ke kterému neodmyslitelně patří. Starou dobrou klasikou jsou také keramické květináče, které dobře odvádějí vlhkost a rostlina neuhnije. Nevýhodu mají ve vyšší hmotnosti a také v tom, že jsou poměrně křehké.

Naprostou novinkou jsou pak interiérové květináče z pratelného papíru od TAMARKI. Okouzlí vás nejen netradičním materiálem, ale i nápaditým designem a výběrem barev, které i ze zdánlivě drobného prvku udělají velkou ozdobu.

Z přírodních materiálů je dále na výběr z květináčů spletených z mořské trávy, vodního hyacintu, z proutěných nebo korkových. Ty jsou vhodnější do interiéru, kde budou dělat parádu po dlouhou dobu. Mezi další oblíbené materiály patří beton a sklo, které se hodí do celé řady interiérových stylů, od minimalismu po skandinávský. Už víte, po jakém sáhnete?


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.