Vybíráme šatní skříň

Vybrat správnou šatní skříň vypadá jednoduše, ale věděli jste, že se jednotlivé skříně v mnoha parametrech výrazně liší? Podívejme se na to hezky popořádku. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Vybíráme šatní skříň

Šatní skříň je nepostradatelný pomocník v domácnosti. Kromě toho, že slouží jako úložný prostor pro naše šaty a boty, může být také designovým kouskem do naší domácnosti. A dobrý design je takový, který je funkční. Ať už tu svou plánujete mít v ložnici, v obýváku nebo v předsíni, měli byste jejímu výběru věnovat dostatek pozornosti. Pojďte si s námi projít, v čem se jednotlivé skříně liší a také, co vám mohou nabídnou navíc. Není totiž skříň jako skříň.

Dělení z pohledu vnitřního vybavení

Šatní skříně dělíme na tři základní typy, a to podle toho, jestli mají zabudovanou šatní tyč, police nebo kombinaci obojího. Z praktického hlediska jsou nejčastější právě kombinované skříně. A to z toho důvodu, že věci, které jsou náchylné na zmačkání nebo prostě složit nejdou, si pověsíte na ramínko a zbytek šatníku úsporně naskládáte do polic. Na drobnosti, jako je spodní prádlo, pásky a další doplňky, jsou pak velmi praktické výsuvné šuplíky.

Šatní skříň se zrcadlem? Ano!

Důvodů, proč mít šatní skříň se zrcadlem je spousta. Při ladění outfitu nemusíte nikam odbíhat, takže si ušetříte dost času. A ten se po ránu hodí každému z nás. Zejména v menší místnosti pak dokáže zrcadlo umístěné z vnější strany skříně úplné divy. Opticky ji zvětší a krásně prozáří. Díky tomu, že budete mít šatní skříň se zrcadlem, ušetříte i drahocenné centimetry, protože nebudete muset řešit, kam jinam ho umístit. Zrcadlo můžete mít jak z vnější strany, jak už bylo řečeno, ale možné je i jeho umístění z vnitřní strany. To se doporučuje, pokud by bylo jinak umístěné příliš blízko postele, což by mohlo působit při usínání rušivě.

Klasické nebo posuvné otevírání?

U klasického otevírání můžete otevřít všechny části skříně zároveň a usnadnit si výběr oblečení, aniž byste ho museli vyndávat. Je to léty prověřený způsob, ke kterému si můžete v posledních letech pořídit vychytávku v podobě otevírání stiskem. To umožní snadné otevírání i bez nutnosti mít úchytky. U klasického otevírání ale otevřené dveře zasahují do prostoru a pokud máte malou ložnici či šatnu, může to být omezující.

Do malých místností je skvělou alternativou posuvné otevírání, u kterého otevřená skříň nezasahuje do prostoru. Posuvný systém má ale jednu skrytou nevýhodu, aby se dveře i s pojezdy do skříně vešly, uberou přibližně 10 centimetrů z vnitřních prostor. Při výběru posuvného otevírání dbejte na to, aby pojezdy byly plynulé a tiché. A samozřejmě u této varianty nemůžete zvolit zrcadlo z vnitřní strany dveří.

Vybírejte:

Když je málo místa

Kromě již zmiňovaných skříní s posuvnými dveřmi a zrcadel k optickému zvětšení místnosti se dá prostor využít ještě lépe. A to tak, když zvolíte skříň až ke stropu. Horní patro skříně sice bude hůře dostupné, ale není to nic, co by nevyřešila stolička. Protože je přístup poněkud omezenější, je toto patro vhodné pro sezónní oblečení a vybavení. Šetřit centimetry můžete i tím, že zvolíte mělčí skříň. K zavěšení oděvů na ramínka se doporučuje hloubka skříně alespoň 60 cm. Když z tohoto rozměru ukrojíte, máte pořád šanci je tam pověsit. A to díky šatní tyči, která je přimontovaná kolmo k zádům skříně. Některé šatní skříně nabízejí i vysouvací tyče, takže máte přehled i tom, co visí úplně vzadu.

Praktické vychytávky

Vstáváte ráno dříve než zbytek rodiny? Pak se neobejdete bez tlumičů dovírání dveří. Díky nim bude obsluha dveří tichá a nikoho nevzbudíte. Také je praktické vnitřní osvětlení skříně, kde na vše uvidíte, aniž byste museli rozsvěcet v pokoji. Některé skříně nabízí i milé vychytávky v podobě zabudovaného koše na prádla nebo třeba věšáku na pásky a kravaty.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?