Vybíráte sedací soupravu? Poradíme, na co se zaměřit

V bytě bývá nejčastěji centrem všeho dění obývák. Trávíme v něm spoustu času s rodinou, vítáme v něm návštěvy nebo jen tak relaxujeme při sledování televizních seriálů. To všechno se obvykle odehrává na pohodlné sedací soupravě. Jestliže už má ta vaše svá nejlepší léta za sebou, možná je na čase se poohlédnout po nové. Víte ale, jak vybrat takovou, která bude nejen dobře vypadat, ale zároveň bude dlouho sloužit? Zeptali jsme se na to odborníků z online usnadňovače Biano.cz, který výrazně šetří čas při výběru nábytku a veškerých bytových doplňků. Připravili pro vás pár tipů, jak vybrat sedačku, se kterou budete skutečně spokojení.

Vybíráte sedací soupravu? Poradíme, na co se zaměřit

Zvolte vhodný typ sedací soupravy

Sedačku vždy vybírejte s ohledem na velikost obývacího pokoje, aby pak zbytečně nezahlcovala prostor. V opačném případě usadíte klidně šestičlennou návštěvu, ale všichni se budou cítit poněkud stísněně. Máte-li prostorný obývák, jsou vaše možnosti široké, vybrat si můžete klidně velkou sedačku do tvaru U. Do malého prostoru se ji ale vtěsnat nesnažte, raději koukněte po jednoduché trojsedačce. Ta může být i v kombinaci s jedním či dvěma křesly, která můžete umístit klidně na opačný konec místnosti. “Sedačku vybírejte podle toho, kolik vás na ní obvykle posedává a jaké máte zvyklosti. Pokud jste v domácnosti dva a jen jednou za čtvrt roku se u vás sejde více lidí, je zbytečné kupovat velkou sedací soupravu, další místa na sezení vyřeší kuchyňské židle, taburety či pufy. Jestliže se ale k televizi rádi natáhnete, pak už to za úvahu stojí,” radí Ondřej z Biano.cz.

(Aby prostor nepůsobil přeplněně, musí být kolem sedačky volné místo na procházení/Design: Gabriela Nováková)

Před koupí místnost pečlivě proměřte

Aby se vám sedačka do obýváku vešla a zároveň to nebylo tipťop, je třeba místnost předem důkladně přeměřit. Myslete na to, že musíte mít kolem sedací soupravy dostatek volného prostoru, abyste se při procházení pravidelně nenakopávali do palce o konferenční stolek a aby se o něj při sezení neopírala vaše kolena. Zároveň je dobré mít místo i po stranách, aby prostor zůstal vzdušný.

(Do malého obýváku se více hodí sedací souprava se samostatným sedákem či křeslem/Design: Andrea Hylmarová)

Vyberte vhodnou výšku sedáku

Sedací soupravu seženete v různých výškách, určitě proto nevybírejte jen podle vzhledu. Vaše nohy by při sedu měly svírat pravý úhel. Z příliš nízké sedačky se vám bude špatně vstávat, z vysoké se vám bude špatně naklánět ke konferenčnímu stolku. “Pro starší lidi je ale určitě v každém případě vhodnější pořídit vyšší sedačku s tvrdším sedákem, na kterou se dobře sedá i se z ní zvedá,” doporučuje Katka z Biano.cz.

Nepodceňujte konstrukci

Konstrukci sice nevidíte, ale každý prodejce musí uvádět informace o ní. Bývá buď kovová, dřevěná nebo dřevotřísková. Poslední dvě bývají levnější, což se však odráží i na životnosti, nejméně podle očekávání vydrží dřevotříska. Pokud už si do konce života nechcete pořizovat další sedačku, rozhodně se poohlédněte po kvalitních (a daleko, daleko dražších) sedačkách s kovovou konstrukcí, jimž se v životnosti opravdu jiný materiál nevyrovná.

Zvolte materiál potahu

Důležitý je i materiál potahu sedací soupravy. Barva a vzory jsou čistě na vašem vkusu a stylu vašeho interiéru, ale materiál volte podle svých očekávání a zvyklostí. Kožené sedačky jsou luxusní klasika, která s vámi zestárne, ale je také samozřejmě nejdražší. V zimě hřeje a v létě chladí, někomu ale může vadit, že nesaje pot, čímž vzniká nepříjemný pocit nalepení se. Naproti tomu se potíte i na sedačkách s látkovými potahy, ty jen, narozdíl od kožených, doslova vpíjí všechen pot do sebe, což se jen těžko čistí a životnost je tím pádem menší. „Skvělým, prodyšným materiálem je poměrně málo známé carabu, což je směs bavlny, polyamidu a akrylu s přídavkem teflonového vlákna. Nečistoty díky němu nepropouští hluboko, a tak se snadno čistí, navíc jsou vodoodpudivé, takže vylité víno či káva už nebude takový problém,” doporučuje Lucka z Biano.cz a dodává: „Pokud máte malé děti, oceníte to!” Na výběr ale máte i moderní ekokůži, které se dřívější nepříjemná umělá kůže zdaleka nevyrovná, nebo například mikroplyš, který se dobře čistí a zároveň je opravdu hodně příjemný na dotek.

(Zdroj foto: Biano.cz)


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.