Vylaďte si podzimně balkon

Chlad nám pomalu zalézá pod bundy a kabáty, pro podzimně laděný balkon to není žádný problém. Pokud teplotám přizpůsobíme výběr rostlin, můžeme si venkovní prostory ještě příjemně podzimně vyzdobit.

Vylaďte si podzimně balkon

Podzimní počasí nenahrává zrovna přívětivým podmínkám pro rostliny, a tak jen některé vydrží nečas s grácií. Příkladem mohou být druhy rostlin vybrané pro osázení nádoby na naší fotografii. Velice oblíbené v tomto období jsou vřesy. Sehnat je můžeme v jemných tónech bílé a růžové až po syté odstíny růžové až téměř fialové barvy. Vřesy vydrží i mírné mrazy, pomoci jim můžeme tepelnou izolací.

Širokou paletu barev nabízí sortiment chryzantém, pro svou odolnost jsou stálicí podzimních dekorací. V našem aranžmá je použit světlý odstín fialové barvy. Chryzantémy jsou ovšem chameleony rostlinné říše a množství barev a tvarů květů je nepřeberné. Vzrostlá chryzantéma v líbivé nádobě poslouží k dekoraci i jako solitér.

Šedo-stříbrný keřík s českým názvem drátovec nebo krásnohlávek (Calocephalus, Leucophyta) je u nás stále více oblíbenou dekorativní rostlinou. Pochází z Austrálie a nepatří proto mezi mrazuvzdorné druhy. Svou zdobností nám přináší užitek po celý rok, zachová si ji ovšem i po případném zmrznutí či uschnutí. Drátovec ideálně doplní sytě barevné druhy rostlin, pro svou univerzálnost je oblíbený i ve floristických aranžmá.

Naše podzimně laděné aranžmá doplňují ještě barevné hlávky okrasných kapust. Kapusty vydrží i velmi nízké teploty. S klesající teplotou dokonce jejich barva získává na intenzitě. V květinářství seženeme menší i vzrostlejší rostliny, záleží na našich požadavcích. Celou dekoraci doladí už jen drobné doplňky – okrasné tykve, umělé muchomůrky a dřevěné zápichy sov. Těchto malých dekorací seženeme v dobrém květinářství nebo zahradnictví mnoho.

Pro výsadbu využijeme běžně dostupné zeminy pro balkonové rostliny, pro kyselo-milné substrát s rašelinou. Rostliny v podzimním aranžmá sázíme blízko k sobě, v tomto období totiž u nich neočekáváme velké přírůstky. Se zálivkou to nepřeháníme, rostliny ji na podzim nepotřebují mnoho. A poslední věc – nezapomeňte svým nákupem podpořit lokálního květináře či zahradníka a nakupte materiál u něj. Pomůže vám s výběrem rostlin, poradí jejich nároky, anebo případně vše vysází za vás.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.