Výstava Prague Future Port, produktové novinky a tipy pro vás

To, že výstava nebyla jen akademickým zamyšlením nad úsvitem lidstva na prahu globální robotizace, svědčil i počet vystavovatelů. Vybíráme z nejzajímavějších a zároveň velmi praktických tipů pro vás.

Výstava Prague Future Port, produktové novinky a tipy pro vás

Jedním z nejzajímavějších kousků byla kompenzační pomůcka pro slabozraké. A sice minikamera Orcam, která se připne na brýle, jež představovala společnost Sagitta. Toto malé inteligentní zařízení vám přinese nezávislost v každodenním životě. Kamera je určená zejména pro částečně vidící až nevidomé osoby. Toto zařízení je schopno číst okamžitě a nahlas texty z jakéhokoliv povrchu. Navíc umí rozeznat tváře, různé produkty, bankovky anebo barvy.

Takže s touto kamerkou, ne větší než je váš prst, budeme moci přečíst jakýkoliv tištěný nebo digitální text (noviny, knihy, menu v restauraci, značky, obaly výrobků, displeje telefonů a podobně. Zařízení umí také rozeznat jednoduchá gesta rukou.

Technické parametry:

  • Drobná, velmi lehká, pohodlná a kompletně mobilní kamera
  • Váha jen 22,5 gramu
  • Funguje i v tmavých místech díky LED přisvětlení
  • Připevňuje se k obrubám brýlí – magneticky
  • Zvuk běží díky vestavěnému mini HD reproduktoru
  • Dotykové ovládání pomocí posouvání prstu (swipe control)
  • Aktualizace ovládacího software přes wi-fi

Cena tohoto drobečka je však závratná. Činí 134 550 Kč včetně DPH. Nezoufejte však, máte možnost zažádat si o státní příspěvek ve výši až do 90 % z pořizovací ceny kamery. A jak postupovat při žádosti o tuto kompenzační pomůcku vám bez obav poradí společnost Sagitta.

Mezi, určitým způsobem, až kuriózní záležitosti bychom mohli zařadit třeba zubní kartáček budoucnosti, který vypadá takřka jako boxerský chránič proti vyražení zubů, jenž představila společnost Alza, ve svém stánku v podobě Future home – tedy domácnosti blízké budoucnosti. Stánek byl rozdělen na 4 části. Obývací pokoj, kuchyně, koupelna a exteriér. Vše se točilo okolo chytrých zařízení s hlasovým ovládáním – jako světla, rádio, televize, ale také zvlhčovač vzduchu nebo osvětlené LED panely s vyloženě futuristickým tvarem a světelnými kreacemi.

V kuchyni vás přivítala inteligentní lednička, která si sama umí objednávat potraviny, které dochází. Kávovar, který vám udělá kávu přesně podle vašeho gusta a také chytrý samozavlažovací květináč na domácí bylinky. V tomto případě se jednalo o bazalku rostoucí v hlíně vyvinuté v NASA v rámci kosmického programu pěstování plodin na Marsu. Koupelna byla vybavená zrcadlem, jak jinak než inteligentním, jehož skleněná plocha byla de-facto displejem tabletu, zobrazujícím například vaše vitální funkce, váhu a pokroky ve cvičení. Konferenční stolek v pokoji byl opět v podstatě obrovským tabletem, ze kterého můžete ovládat televizi, osvětlení, topení, žaluzie a také si třeba prohlížet fotografie z dovolené. V části exteriéru se proháněla po umělém trávníku robotická sekačka.

To, že svět spěje k lepším zítřkům, usnadnění a maximálnímu uživatelskému komfortu v oblasti bydlení již není pochyb. Sousedé.cz vás budou o těchto všelijakých novinkách a možnostech, jak zkvalitnit bydlení, průběžně informovat.


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?