Zakládáme SVJ – část 3.

Ve druhé části jsme se prokousali stanovami společenství a pokusili se dát jim nějakou smysluplnou podobu, aby odpovídaly nejen požadavkům zákona, ale hlavně našim potřebám při správě bytového domu. Ideálně jsme je nechali zkontrolovat právníkem, jejich sepsání a schválení proběhlo formou notářského zápisu.

Zakládáme SVJ – část 3.

Nic levného, říkáme si a nejvíc si povzdechneme nad tou spoustou času, kterou jsme museli přípravě a organizaci všeho potřebného obětovat. Můžeme být však v klidu, všechno teprve začíná.

Podání návrhu

Samotné podání návrhu na zápis SVJ do veřejného rejstříku se řídí zákonem o veřejných rejstřících (detailní popis podání návrhu zde).

Na webových stránkách MSČR nejdříve vyplníme elektronický formulář, jehož výstupem je návrh v podobě PDF dokumentu, který doručíme příslušnému rejstříkovému soudu spolu se stanovami a dalšími listinami (zejména: dokument prokazující založení SVJ, prohlášení vlastníka, usnesení shromáždění o volbě statutárního orgánu, apod.) a to v listinné nebo elektronické podobě.

Seznam příloh není zákonem pevně stanovený a vždy záleží na daném soudu, jak se k návrhu postaví a co si k němu vyžádá. Praxe ukazuje, že každý soudce rejstříkového soudu přistupuje k zápisu SVJ po svém, proto je třeba s tím dopředu počítat.

Pro zaslání elektronicky (e-mailem, ePodatelnou) budeme potřebovat elektronický podpis. Návrh lze také podat datovou schránkou, tam elektronický certifikát nepotřebujeme. Můžeme zůstat také u tradiční formy zaslání – doporučeným dopisem, zde je ovšem nutný úředně ověřený podpis navrhovatele/ů.

Navrhovatelem je předseda společenství, byl-li zvolen, nebo všichni členové výboru.

Správní poplatek je ve výši 6 000,- Kč za první zápis, za změnu stanov zaplatíme 2 000,- Kč.

Rejstříkový soud musí SVJ zapsat do rejstříku nejpozději do pěti pracovních dnů. Jestliže zápis do rejstříku v této lhůtě neprovede ani o návrhu nerozhodne (tedy nezamítne nebo si nevyžádá doplnění), považuje se navrhovaný zápis za provedený dnem následujícím po uplynutí této lhůty.

Co dál?

Na Justici se v rejstříku objevilo naše právě založené SVJ a obdrželi jsme písemné rozhodnutí soudu o zápisu. Sláva, to nejhorší máme tedy za sebou, chtělo by se jásat a svolat před dům nějakou sousedskou sešlost. Teprve teď ale všechna ta legrace začíná. Svolávat shromáždění, vyřídit pojistku, vybrat správce, zdolat hromady papírování a hlavně najít pár ochotných lidí, kteří budou všechnu tu práci pro společenství dělat. V dalších částech miniseriálu uvidíme, co budeme umět poradit.


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?