Zařiďte si kuchyň tak, aby byla praktická

Už došlo i na vaši kuchyň? Pokud se chystáte rekonstruovat nebo nově zařizovat kuchyň, udělejte si chvilku a pojďte si přečíst několik rad, které vám s tím pomohou. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Zařiďte si kuchyň tak, aby byla praktická

I malá kuchyň se dá uspořádat tak, že se v ní bude vařit s lehkostí. Důležité je si ji rozdělit na jednotlivé zóny, díky kterým se budete po kuchyni pohybovat efektivně, a také využít prostor na maximum. A s tím vám rádi poradíme.

Rozdělte si kuchyň na zóny

Pro lepší orientaci a využití prostoru rozdělte kuchyň na 5 logicky navazujících zón. V první zóně skladujte všechny potraviny a suroviny určené k vaření. Do této zóny skladování patří i lednice s mrazákem. V další zóně, kterou lze nazvat zóna ukládání, mějte všechno nádobí a vychytávky k vaření i stolování. Uložené je mějte tak, aby po ruce bylo to, co používáte nejčastěji. Nejvíce využívanou zónou bude pak zóna přípravy, kde oceníte, pokud budete mít na dosah vše, co k přípravě potřebujete. Po přípravě se přesouváme do zóny vaření, do které patří varná deska a pečicí i mikrovlnná trouba. A na konec se dostáváme do mycí zóny. V té se nachází dřez, myčka a také prostory, kde máte uložené mycí prostředky. Praktické bývá, když je v této zóně umístěn i odpadkový koš.

Osvětlete pracovní plochu

Aby se vám v kuchyni příjemně pracovalo, je potřeba na vše dobře vidět. Vhodné k osvětlení pracovní plochy jsou například LED pásky, které umístíte ze spodní strany skříněk nad pracovní plochou. Než umístíte stropní svítidlo, dobře vše přeměřte, abyste mohli i po jeho instalaci bez problémů otevřít horní skříňky. K prosvětlení si můžete pomoci i světlou výmalbou a světlým obložením stěny za pracovní deskou.

Využijte prostor i na stěnách

Závěsné systémy

Závěsné systémy jsou vítanou úlevou i pro ty nejmenší kuchyně. Co se nevešlo do skříněk, to se vejde na stěny. Nejenže budete mít vše hned po ruce, ale také budete mít kuchyňské náčiní přehledně poskládané. A o co vlastně jde? Nejčastěji se můžete setkat s tyčemi a držáčky, které dovolují pověšení skoro všeho náčiní, od vařeček a kořenek až po pánve. Tyče mají tu výhodu, že jdou propojovat, dokonce jsou na výběr i rohové varianty, takže můžete mít závěsný systém téměř okolo celé kuchyně. Dokonce je možné mít dvě tyče pod sebou, při takovém uspořádání ale nechte dostatečný rozestup, aby o sebe nádobí nenaráželo.

Pegboard

Další možností k netradičnímu uložení kuchyňských pomůcek je stále oblíbenější pegboard, který už dávno nepatří jen do kutilských dílen. Díky němu můžete ušetřit místo, kde by jinak musela být skříňka.

Magnetické lišty

Na stěnu jdou dát i nože. Budete je mít hezky po ruce a nestane se vám, že byste se při lovení konkrétního nože z šuplíku řízli. Zvolit můžete závěsné držáky nožů nebo magnetickou lištu, která je udrží sama.

Úložné prostory až ke stropu

V opravdu malých kuchyních se nebojte využít prostor až ke stropu. Do horních polic samozřejmě patří jen například sváteční nádobí nebo cokoliv, co nepoužíváte na denní bázi a nebude na obtíž, že pro přístup bude potřeba stolička. Mezi krajní skříňkou a zdí nechte mezeru minimálně 5 cm tak, aby šla dvířka bez potíží otevřít.

Šetřete místo s organizéry

Organizér na příbory zná asi každý, ale existují i další možnosti. Skvělý nápad je rohový organizér na talíře, díky kterému můžete mít ve skříňce nad sebou několik druhů talířů. Organizéry pomáhají udržet ve skříňkách i zásuvkách pořádek, nejlepší službu udělají v zásuvkách s plnovýsuvem, který vám umožní přístup i k zadní části šuplíku.

Praktické jsou i dózy na potraviny, které dají uloženým věcem řád. Výhodu často bývá, že se dají stohovat, takže výrazně šetří místem. Stohovatelné můžete mít i nádobí, ať se jedná o hrnce nebo mísy na vaření i saláty. Každý centimetr k dobru se hodí.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.