Zásah do nosné zdi při rekonstrukci. Kdo dává souhlas?

Nový vlastník rekonstruuje byt. Vzhledem k tomu, že při rekonstrukci zasahuje do nosné zdi, požádal o stavební povolení. Stavebník se na výbor obrátil s požadavkem, aby jednotliví členové s uvedením rodného čísla podepsali souhlas tohoto znění: "Společenství vlastníků se stavebními úpravami do nosné zdi konstrukce domu souhlasí.” Je to požadavek MČ. Kdo tento souhlas může dát a za jakých podmínek?

Zásah do nosné zdi při rekonstrukci. Kdo dává souhlas?

Odpovídá: MGR. JANA OBERMAJEROVÁ, PRÁVNÍ ANALYTIK KLUSÁK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ – LAW FIRM

Obecně platí, že vlastník jednotky nemůže svévolně zasáhnout do společných částí domu, aniž by k tomu měl souhlas příslušného orgánu společenství, tedy buď souhlas shromáždění nebo statutárního orgánu společenství. Nosné zdi jsou přitom nepochybně společnou částí domu.

Je zapotřebí souhlasu jen výboru nebo i shromáždění?

Otázkou je tedy to, zda k zásahu do nosné zdi domu je zapotřebí souhlasu shromáždění nebo statutárního orgánu (v tomto případě výboru). Působnost shromáždění je přitom vymezena v § 1208 občanského zákoníku, ve kterém ovšem není explicitně uvedeno, že by shromáždění rozhodovalo o udělení souhlasu se zásahem do společných částí. Souhlas shromáždění by proto byl nezbytný pouze tehdy, pokud by v souladu s § 1208 písm. i) toto vyžadovaly stanovy daného společenství nebo v případě, že by si shromáždění tuto záležitost vyhradilo k rozhodování.

Pokud tedy stanovy neobsahují takový požadavek ani si shromáždění otázku udělování souhlasu se zásahem do společných částí nevyhradilo, rozhoduje o tom, zda vlastníku udělit souhlas se zásahem do nosných zdí domu, výbor.

V případě, že stanovy zahrnují do pravomoci shromáždění udělování takového souhlasu, případně pokud si shromáždění tuto otázku vyhradilo k rozhodování, musí k zásahu udělit souhlas shromáždění, a to většinou hlasů dle úpravy obsažené ve stanovách, jinak většinou hlasů stanovenou zákonem, tedy nadpoloviční většinou hlasů vlastníků přítomných na shromáždění.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.