Změna dodavatele energií? Co byste o ní měli vědět.

Elektřina i plyn patří mezi komodity, které jsou stejně kvalitní, bez ohledu na to, kdo je jejich dodavatelem. A zima již klepe na dveře, tak proč platit za topení zbytečně více? Na nejčastější dotazy týkající se změny dodavatele energií odpovídá Jan Sýkora, ředitel prodeje a marketingu MND a.s., Moravské naftové doly, které jsou partnerem portálu Sousedé.cz.

Změna dodavatele energií? Co byste o ní měli vědět.

1. Co zahrnuje proces změny dodavatele?

Každý z nás si může svobodně zvolit svého dodavatele energií a ze samotného procesu změny nemusí mít vůbec obavy. Ten totiž probíhá jen na papíře, nemění se vám plynoměr ani elektroměr a celý proces změny vyřídí nový dodavatel na základě plné moci za vás. Každému bych doporučoval začít nejdříve tím, že si na některém nezávislém online srovnávači cen energií spočítá, kolik by změnou dodavatele mohl ušetřit. Například na webu kalkulator.cz.

2. Jakou část ceny plynu a elektřiny mohu změnou dodavatele ovlivnit?

U plynu můžete změnou dodavatele ušetřit výrazně více než u elektřiny, protože obchodní část ceny plynu tvoří kolem 70 % celkové ceny. Ale i u elektřiny se vám vyplatí o změně dodavatele uvažovat, protože tak můžete ovlivnit cca 40 % celkové ceny.

3. Kolik tedy mohu přechodem s plynem k MND ročně ušetřit?

To je samozřejmě individuální. Závisí to na výši spotřeby každé domácnosti a na tom, jakého dodavatele si vyberete. Pokud máte rodinný dům, ve kterém plynem topíte, tak můžete přechodem k MND ušetřit průměrně 5 000 Kč.

4. Jaké dokumenty budu ke změně dodavatele potřebovat?

Je dobré mít po ruce poslední fakturu za energie a případně také aktuální smlouvu či dodatek se stávajícím dodavatelem, kde naleznete všechny potřebné údaje ke změně dodavatele. Pro kalkulaci úspory vám ale postačí vědět, jakou máte výši měsíčních záloh.

5. Mohu přejít k novému dodavateli kdykoliv?

Pokud máte nyní sjednanou smlouvu na dobu neurčitou, odstoupit můžete prakticky kdykoliv, a to s tříměsíční výpovědní lhůtou. Ta začne běžet od následujícího měsíce potom, co tak učiníte. V případě smlouvy na dobu určitou je potřeba zjistit, kdy vám její platnost končí a včas ji vypovědět. S tím vám rádi v MND pomůžeme. U nás mají zákazníci smlouvy jen na dobu neurčitou, protože věříme, že pro lepší cenu není potřeba nikoho smluvně uvazovat. Přechodem k MND tak nic neriskují a budou u nás jen tak dlouho, jak budou skutečně chtít.


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?