Změna v rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody

Od ledna 2016 vešla v platnost nová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb., která nahrazuje stávající vyhlášku č. 372/2001 Sb. Nová vyhláška se týká několika tisíc českých domácností, kterým se nově mění podmínky pro rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Již neplatí, že majitel prostředního bytu zaplatí za teplo nejméně, protože ho vytápí okolní byty.Vyhláška totiž přichází se změnou limitů pro rozdíly v celkových nákladech, které jsou přepočítány na jeden metr čtvereční podlahové plochy bytových i nebytových jednotek.

Změna v rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody

Jednou z novinek vyhlášky je také změna v základní a spotřební složce nákladů objektu. Každý dům si může vybrat, jak velkou bude mít základní složku na zúčtování, doposud platí 40 – 50 procent. Nová vyhláška toto ale mění a nabízí obyvatelům 30 až 50 procent. Zbývající část nákladů tvoří složka spotřební, která s příchodem nové vyhlášky může činit až 70 procent.

Další změna se týká limitů. Dosavadní odchylky od průměru nákladu domu na 1 metr čtvereční +/- 40 procent budou změněny na spodní hranici - 20 procent a horní hranici 100 procent. Což ve výsledku znamená, že obyvatel bytu, který topí velmi málo a odchyluje se od průměru domu, například o -30 procent bude muset 10 procent domu doplatit. Takže i když bude šetřit a „brát“ teplo ostatním, stejně nakonec tolik neušetří a bude muset přispět sousedům, kteří nešetří a naopak topí tak, že překračují limity.

Cílem vyhlášky je spravedlivější rozúčtování tepla pro všechny obyvatele domu, bez ohledu na to, jestli se jedná o prostřední byt, či nikoliv. Ve vyhlášce je přímo uvedeno, že při překročení některé stanovené hranice provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody způsobem uvedeným ve vyhlášce, ale pouze u těch příjemců služeb, u nichž k překročení došlo. U ostatních příjemců služeb se vychází z náměrů.

Jestli bude mít nová vyhláška úspěch či nikoliv se ukáže až praxí a odezvou od samotných obyvatelů bytů.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?