Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Většinou platí, že lokálně vyrobené teplo v kotelně bytového domu je levnější než teplo dodané z centrálního zdroje, protože se dům nemusí podílet na ztrátách tepla v centrálních dálkových rozvodech a mnoho domů se tak spokojí s tím, že s vlastní kotelnou šetří a navíc jsou „pány“ svého topení, a tak ani nepátrají po dalších úsporách.

Přitom každý bytový dům má možnost využít snížené sazby DPH na své teplo i pokud má svojí vlastní plynovou kotelnu nebo třeba i kotelnu s tepelnými čerpadly. Není to vůbec složité, tak proč to toho nevyužívají všechny bytové domy?

Abyste mohli využívat sníženou sazbu DPH, základním předpokladem je, že svou kotelnu a její technologii pronajmete firmě, která má koncesované oprávnění vyrábět teplo. K tomu se samozřejmě váže nutnost převodu plynoměru/elektroměru na nájemce. Zde se spousta domů, které o změně uvažují, zasekne, neboť se obávají ztráty kontroly nad dodávkou tepla a její ceny. Často se také o kotelnu stará nějaký ochotný správce přímo z domu, a to nechtějí měnit „protože to funguje“.

O kontrolu nákladů a svého správce-topiče kotelny přijít nemusíte

Na trhu je celá řada firem, které službu dodávky tepla nabízejí. Od nadnárodních korporací, polostátních firem až po menší firmy, které se na tuto službu specializují. Ne každá firma vám sice nabídne flexibilní přístup, jako možnost ponechat si stávajícího správce kotelny (po zaškolení může svou práci dál vykonávat) a možnost rozhodovat o ceně plynu a elektřiny, který se do kotelny nakoupí, ale při správné volbě dodavatele je to možné. Je dokonce možné obstarat si nabídku na plyn/elektřinu po své ose a požádat dodavatele tepla, aby ji akceptoval. Obvykle však má dodavatel tepla nejlepší cenu, protože poptává v jednom balíku plyn pro více kotelen současně.

Jsou zde firmy, které si zakládají přes 30 let na tom, že jsou pro své zákazníky a jejich kotelny hlavně partnerem a zákazník pro ně není jen „dojná kráva“, kterou je nutné uvázat do neprůhledných a složitých smluv s nesmyslnými výpovědními lhůtami. Dobrý dodavatel tepelné energie vám vždy nabídne 3 měsíční výpovědní lhůtu bez udání důvodu a můžete se tak ze smlouvy bez sankce vyvázat kdykoliv, když nejste spokojení.

Pro kotelny od 70 kW a zbavíte se odpovědnosti

Dodávku tepla je možné teoreticky realizovat i pro jednotlivé byty s malým kotlem, ale protože s poskytnutím této služby se nesou náklady na administrativu okolo, vyplatí se to spíše až pro kotelny přibližně od 70 kW. Pronajmutí kotelny třetí straně přináší další velkou výhodu v podobě předání odpovědnosti. Dodavatel tepla se zároveň stane provozovatelem tedy osobou odpovědnou za provoz kotelny a tak třeba za potenciální úraz vašeho správce-topiče v kotelně neponese (finanční) odpovědnost společenství vlastníků/družstvo, ale samotný dodavatel, který se samozřejmě postará o všechny revize kotelny, servisní prohlídky, údržbu. Statutární orgán, který má ze zákona povinnost starat se o vyhrazené technické zařízení s odbornou péči, také můžete klidněji spát, protože součástí služby je obvykle i nonstop havarijní služba. Nestane se, že se bude několik dní v mrazu čekat, až se sežene někdo na opravu kotelny. Dobré je také se ubezpečit, že provozovatel připojí kotelnu přes internet online do svého dispečinku a o problémech ví dřív než obyvatelé. Jen pozor - posílání SMS zpráv topičovi se nedá považovat za připojení k dispečinku, ačkoliv se to tak některé firmy snaží prezentovat.

Úspora přes 33 tisíc Kč pokud nyní za teplo platíte 500 tisíc ročně

Služby dodavatele tepla samozřejmě něco stojí, nezřídka se stává, že kromě DPH dokáže dodavatel tepla vytvořit pro váš dům úsporu i v samotné nákupní ceně komodity, nebo dokonce i zlepšením nastavení kotelny, protože v tom zkrátka „umí chodit“. Velmi často vychází kalkulace úspor tak, že se zaplatí náklady na služby dodavatele tepla (obsluha-topič, revize, servis, údržba, havarijní služba…) a ještě zbude něco na úsporu. Důležité je trvat na tom, aby vám dodavatel odkryl karty a transparentně doložil všechny náklady, pokud kamufluje náklady do nepřehledných tabulek, podívejte se po někom jiném.

Zadejte si bezplatnou kalkulaci úspor, zda se to pro váš bytový dům vyplatí

Společnost EKOTERM nabízí, že vám možné úspory s dodávkou tepla bezplatně spočítá.

Zdroj foto: EKOTERM ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat