Jak to bude s bydlením v roce 2023

Události posledních let se začínají výrazně propisovat do chování spotřebitelů. Totéž platí i pro trh s nemovitostmi, který se po velice turbulentním období začíná s rokem 2023 pomalu usazovat. Jak se vyvíjí poptávka po bytech, domech a pozemcích? Kam směřuje trh s nemovitostmi a jak to bude s hypotékami?

Jak to bude s bydlením v roce 2023

Trh s bydlením má za sebou velmi dynamické období. Po ne zcela standardním roce 2021, který se nesl ve znamení nezvykle nízkých úrokových sazeb a rychle rostoucích cen bydlení přišel rok 2022, který přinesl citelné ochlazení pro celý sektor. Je na místě očekávat, že výrazná změna nepřijde ani v novém roce. I přesto, že se úrokové sazby na hypotékách už nějakou dobu pohybují okolo svého vrcholu, ani v roce 2023 nemůžeme očekávat výrazný propad. Sazba mezi třemi až čtyřmi procenty, která by pomohla trh oživit a kterou bychom si všichni jistě moc přáli, je zatím v nedohlednu. Přesto však lze podle odhadů Hypoteční banky očekávat alespoň mírné zlevnění hypoték v druhé polovině letošního roku.

Nižší zájem o byty a domy

Rozhodnutí ČNB navýšit úrokové sazby vedlo v uplynulém roce k poklesu poptávky po novém bydlení. Podle odhadů Hypoteční banky, jež spadá pod finanční skupinu ČSOB, lze očekávat stagnaci, nebo dokonce mírné snižování cen bytů. A to především u těch starších a energeticky náročnějších. „S ohledem na poslední vývoj očekáváme, že bude nabídka bytů stále více převyšovat poptávku. Dostat se můžeme i do situace, kdy budou prodávající u nabídek bytů muset přijít i s další řadou zvýhodnění a pobídek, jako jsou například příspěvky na novou kuchyňskou linku, nebo třeba garážové stání zdarma,“ říká Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

O něco výraznější ochlazení pak nastává u rodinných domů, a to zejména těch s větší rozlohou. Do zájmu o tento typ nemovitostí se promítly zejména obavy z růstu cen energií a celkových nákladů na bydlení. Lidé začali preferovat spíše menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva, případně o novější energeticky úsporné rodinné domy například s tepelným čerpadlem. Naopak zvýšený zájem pak v uplynulém roce zaznamenaly mobilní a kontejnerové domy, ale i modulární dřevostavby. Trend energeticky udržitelného bydlení je něco, co přetrvá napříč celým rokem 2023. Hypotéky na úsporné bydlení často nabízejí výhodnější úroky a například v případě Hypoteční banky také různé benefity jako odhad nemovitosti zdarma, slevu na zhotovení energetického štítku nebo na pojištění domácnosti.

Chatám a chalupám odzvonilo. O pozemky je stále zájem

Podle dat Hypoteční banky má celkový pokles poptávky vůbec nejtvrdší dopad na rekreační objekty. Ať už se jedná o chatu, chalupu, nebo jinou nemovitost, Češi v uplynulém roce téměř ztratili zájem o jejich nákup. Obdobnou situaci je přitom možné očekávat i letos.

Diametrálně odlišnou situaci je pak možné sledovat u pozemků. Cenový růst sice stejně jako u bytů a rodinných domů i nadále zpomaluje, poptávka nicméně klesat nepřestala. Trh s pozemky se však potýká s jinými omezeními – nabídku například brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecních rozpočtů. Růst pak nepřestává ani zájem o lokality vzdálenější od okrajů větších měst, ale třeba i o nestavební pozemky, na kterých mohou lidé například umístit mobilheim nebo obdobný mobilní dům.

Rok 2023 tedy po významném ochlazení v roce minulém přinese relativní stabilitu a pozvolný, leč pokračující pokles cen nemovitostí. Banky navíc budou i nadále usilovat o co nejvýhodnější úrokové sazby, a to i pro ty zákazníky, které může letos čekat konec výhodněji sjednané fixace hypotéky: „V ČSOB vždy přistupujeme k jednotlivým případům individuálně a klientům se snažíme najít to nejvýhodnější řešení. V rámci celé finanční skupiny přinášíme nová řešení a snažíme se naše produkty neustále inovovat. Ani rok 2023 nebude výjimkou,“ zakončuje Vlastimil Nigrin.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.