Jak založit kompost v bytě? Zkuste vermikompostování!

Že kompost v bytě smrdí? Nesmysl! Díky moderním vermikompostérům můžete kompostovat v bytě i na balkoně pěkně se stylem.

Jak založit kompost v bytě? Zkuste vermikompostování!

Co je to vermikompostování?

Při vermikompostování se využívá schopnosti žížal přeměňovat zbytky potravin na vermikompost. Jednou z hlavních výhod je, že žížaly pracují celoročně a zbytky přemění v kompost ve velmi krátké době. Ze slupek od brambor nebo podobného přírodního odpadu dostanete tzv. „žížalí čaj”, tedy tekutý kompostový produkt. Vermikompost je vysoce kvalitní hnojivo, které se používá například na zahrádky nebo pokojové rostliny. Mezi další výhody patří například ten fakt, že díky žížalímu kompostu omezíte odpad v domácnosti – přírodní odpad tvoří 40–60 % veškerého odpadu. Zároveň budete žít ekologičtěji a ušetříte za umělá hnojiva.

Co potřebuju k vermikompostování?

  • Vermikompostér - speciální soustava nádob se síty, lze koupit i pěkné designové kompostéry
  • Žížaly – nejlepšími pracanty jsou kalifornské žížaly
  • Bioodpad

Vermikompost nezapáchá

Kompost doma neucítíte, tedy jen pokud se o něj budete správně starat. Důležité je zajistit pro žížaly teplotu kolem 20 °C, aby nedocházelo k vysychání substrátu. V zimě nesmíte kompostér nechávat venku bez izolace, aby nepromrzl. A v létě, aby nedocházelo k vypařování a přehřívání.

Teplota vermikompostéru nesmí klesnout pod 5 °C a nesmí být vyšší než 25 °C. Správnou teplotu snadno zkontrolujete stisknutím hrsti substrátu v dlani. Jestliže se objeví pár kapek vody, vlhkost je ideální. Pokud se neobjeví žádná nebo vám naopak bude stékat po rukou, něco je špatně. Pokud máte málo vody, přidejte do kompostu vlhký natrhaný papír nebo lepenku, pokud je vody moc udělejte to samé, jen papír nevlhčete.

Jaké žížaly do vermikompostéru?

Pro správné fungování kompostu je důležité vybrat ty správné žížaly. Pro účely vermikompostování byly vyšlechtěny speciální hybridi – kalifornské žížaly. Ty seženete po internetu od podobně nadšených chovatelů. Žížaly často seženete zdarma, nebo si můžete klasicky objednat. Na rozdíl od jejich českých příbuzných jsou mnohem hladovější a rychleji se množí. Jsou ale v České republice nepůvodním druhem, podléhají tedy speciálním regulacím. Rozhodně je tedy nesmíte vypouštět zpátky do přírody, raději je v případě zrušení kompostu darujte jinému nadšenci.

Co můžu dát do vermikompostu?

  • Zbytky zeleniny a ovoce jako například bramborové slupky
  • Zbytky vařené zeleniny
  • Čajové sáčky a kávovou sedlinu
  • Rozdrcené skořápky od vajec
  • Zbytky pokojových a venkovních rostlin
  • Roztrhaný papír nebo karton
  • Částečně zkompostované listí
  • Staré pečivo

Co se do vermikompostu nehodí?

  • Výrazné potraviny, jako například cibule nebo citrusy
  • Tuky
  • Maso a mléčné výrobky

Jak založit vermikompost?

1. Podestýlka – na dno kompostu je potřeba umístit podestýlku. Používá se například namočený zmačkaný papír, plata od vajíček nebo staré noviny. Můžete ale použít i trávu nebo hobliny.

2. Násada – na podestýlku umístěte násadu na žížaly a celé dno (i se žížalami) posypte biodpadem ve vrstvě až 3 cm.

3. Přidávejte bioodpad jednou až dvakrát týdně. To, že jste žížaly překrmili, poznáte, když vám substrát začne plesnivět. Plesnivé kousky z kompostéru odstraňte a dávejte jim menší množství jídla. Ze začátku je vhodné jim moc nedopřávat ale postupně opatrně přidávat.

4. Kompost jemně prohrábněte zhruba jednou týdně. Zkontrolujete, jak se žížalám daří, a zároveň kompost hezky provzdušníte.

Co s hotovým vermikompostem?

Jakmile se vrchní díl vermikompostéru zaplní až po okraj, přidáte jen tolik bioodpadu, abyste vytvořili malý kopeček, na který poté přimáčknete patro kompostéru, které jste doposud měli dané stranou. Začnete krmit žížaly do nového patra a ony tam přelezou samy. Prostřední patro v kompostu ponecháte 2–3 měsíce. Do té doby se všechny žížaly přestěhují a materiál se kompletně promění v kompost. Do spodního dílu vám postupně odtéká žížalí čaj, který postupně odebíráte. Můžete ho skladovat například ve staré zavařovačce nebo podobné sklenici. Čaj je skvělým hnojivem pro venkovní i pokojové rostliny. Celkově se doporučuje smíchat s vodou v poměru 1:1.

Nejčastější problémy s vermikompostem a jak je řešit

Jedním z nejčastějších problémů je už zmiňovaná plíseň. Pokud zjistíte, že vám substrát plesniví, pečlivě vyberte plesnivé části a vyhoďte je. Zároveň můžete zkontrolovat, jestli není substrát příliš vlhký.

Dalším problémem můžou být octomilky, které do substrátu omylem přinesete společně s bioodpadem, nebo se mušky do kompostéru propašují při údržbě a nakladou vajíčka. Je tedy důležité, abyste kompostér moc často a na příliš dlouho neotvírali. Octomilky pak nachytáte pomocí mucholapky.

Trápit vás může i množství žížal. Pokud jich máte příliš málo (žížaly nestíhají zpracovávat bioodpad), tak se z nějakého důvodu nerozmnožují – zkontrolujte stav substrátu. Pokud jich máte příliš mnoho (žížaly jsou hladové, utíkají), najděte podobného nadšence jako vy a žížaly darujte. Rozhodně je nevypouštějte do volné přírody!

Poslední věc, která by vás mohla zajímat při pořizování vermikompostéru je, co když pojedete na dovolenou? Nemáte se čeho bát! Žížaly v pohodě přečkají vaši čtrnáctidenní absenci. Nejdéle bez potravy ale přežijí 4 týdny. V těchto případech je ale lepší, když se vám o žížalky postará někdo ze známých.

Přečtěte si také:

Vermikompostér - moderní pomocník

Zdroj foto: Canva


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.