Návod na připojení nemovitosti k optické síti dle zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

V dnešní digitální éře se kvalitní a rychlé internetové připojení stalo základním požadavkem nejen domácností. Na zavedení sítě elektronických komunikací by tak měl myslet každý, kdo se chystá stavět nebo rekonstruovat. Jedině tak si zajistí pohodlí vysokorychlostního připojení, vyhne se do budoucna zbytečným nákladům a zároveň zhodnotí danou nemovitost.

Návod na připojení nemovitosti k optické síti dle zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

Poptávka po kvalitním připojení stále roste. Firmy na něj spoléhají například při stále populárnější práci na dálku nebo přístupu ke cloudovým úložištím. Domácnosti jej využívají k různým činnostem jako jsou streamování, hraní her nebo kontakt s blízkými. Trendem se stává „chytrá domácnost“ - inteligentní systémy vytápění a chlazení, ovládání bezpečnostních kamer nebo řešení osvětlení.

Jak tedy připravit vaši stavbu či stávající nemovitost na připojení k optické síti?

Stavba by měla umožňovat vstup sítí elektronických komunikací do budovy a do rozvodných skříní k připraveným vnitřním rozvodům sítí elektronických komunikací. Rozvodné skříně a vnitřní rozvody je vhodné připravit již během stavby domu. Už při výstavbě základní linie optické sítě proto právě CETIN zavádí odbočky na hranici přilehlých pozemků tak, aby bylo možné budoucí stavby připojit co nejsnáze. Při výstavbě nebo rekonstrukci domů je vždy vhodné zahrnout do plánů připojení k internetu a budovu na dosažitelná řešení připravit. Schéma Zákon č. 194/2017 Sb., který upravuje pravidla zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací, ukládá povinnost vybavit nově postavené budovy určené pro bydlení, obchod nebo budovy občanského vybavení fyzickou infrastrukturou. Tato povinnost se týká také významných renovací budov.

Zákon ukládá pouze povinnost instalovat do bytů chráničky bez kabelů. I když stavebník naplní znění zákona, neznamená to, že ihned po kolaudaci bude možné v daném domě nabízet služby internetu. Když však jsou rozvody sítí elektronických komunikací zahrnuty do projektové dokumentace nad rámec zákonných požadavků, lze se vyhnout dalším stavebním pracím v domě spojeným s instalací telekomunikační infrastruktury.

Kompletní souhrn povinností, technických návodů a zákonných požadavků k napojení rodinných a bytových domů na optickou najdete KE STAŽENÍ ZDE. SCHÉMA2

Optická síť zvyšuje hodnotu vaší nemovitosti

Připojení budovy k optické síti nabízí několik významných výhod. Především poskytuje přístup k vyšší rychlosti internetu a vyšší kapacitě pásma. Kromě toho může zvýšit hodnotu nemovitosti, protože vysokorychlostní internet je velmi žádaným vybavením. V neposlední řadě umožňuje optické připojení technologií, které mohou zlepšit kvalitu života.

O CETINu

Společnost CETIN je poskytovatelem největší otevřené telekomunikační infrastruktury na českém trhu pro fixní i mobilní služby – je vlastně pevnou páteří českého internetu. Respektuje princip neutrality, proto zaručuje operátorům rovný přístup ke všem svým službám. Zároveň realizuje veškeré telekomunikační řešení a služby s využitím vlastní infrastruktury.

Majitelům a správcům budov doporučujeme, aby zvážili řadu výhod optického připojení a kontaktovali společnost CETIN pro více informací.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaiky pro bytové domy: Takhle to vypadá v praxi v Praze a Plzni

Fotovoltaiky pro bytové domy: Takhle to vypadá v praxi v Praze a Plzni

Téma střešních fotovoltaik pro bytové domy nikdy nebylo aktuálnější. Letošní změna legislativy v oblasti komunitní energetiky probudila na straně bytových družstev a společenství vlastníků jednotek nebývalý zájem o vlastní zdroj energie. Všichni si uvědomují, že solární elektrárny můžou obyvatelům bytových domů přinést výrazné úspory. Zároveň ale platí pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“. Proto vám přinášíme dva příklady, jak to může vypadat v praxi.

Fotovoltaiky pro bytové domy – nejčastější otázky a odpovědi

Fotovoltaiky pro bytové domy – nejčastější otázky a odpovědi

Téma střešních fotovoltaik pro bytové domy nikdy nebylo aktuálnější. Nedávná změna legislativy v oblasti komunitní energetiky probudila nebývalý zájem o fotovoltaiku na straně SVJ a bytových družstev. Vlastní zdroj energie může přinést výrazné úspory, zároveň ale kolem tématu panuje řada otázek. Sestavili jsme kompilaci nejčastějších dotazů a přinášíme přehledné odpovědi odborníků ze společnosti S-Power Energies.