Pražská teplárenská soustava je evropským unikátem

Pražskou teplárenskou soustavu můžeme přirovnat k tepnám, ve kterých proudí energie po Praze. Co do rozsáhlosti nemá v Evropě obdoby. Jak s ní souvisí František Křižík a proč nevychladne oběhová voda v potrubí na cestě k vám domů?

Pražská teplárenská soustava je evropským unikátem

Výhodnější je využívat dálkové teplo oproti lokálním kotelnám

Dálkové teplo přináší řadu výhod včetně své ekologičnosti. Díky Pražské teplárenské soustavě se v Praze podařilo výrazně snížit počet malých lokálních kotelen, které emisemi z nízkých komínů zatěžovaly své okolí. Výroba tepla centrálním způsobem též umožňuje využít různé zdroje energie – různá paliva, energii ze spalování odpadů, společnou výrobu elektřiny a tepla. Účinnost paliva je v centrálních zdrojích využita mnohem efektivněji. Velkou výhodou je i bezobslužnost a bezpečnost.

Dálkové vytápění je komplexní službou, kde jedinou vaší starostí je otočení ventilu na radiátoru. Nevyžaduje investice ani do vlastní kotelny ani do její obsluhy a údržby, se kterou si často obyvatelé bytových domů neví rady.

Čistý zdroj tepla

Nutno podotknout, že Praha je velmi členitá a rozvod sítí zde není jednoduchou záležitostí. Elektrárna v Mělníku je hlavním zdrojem a pokrývá rozhodující část odběratelů připojených na soustavu. Zbylé zdroje Pražské teplárenské jsou koncipovány jako špičkové a případně záložní. Nápad přivést teplo z Mělníka a nahradit lokální kotelny vedl k dramatickému snížení emisí v Praze, přičemž elektrárna Mělník, nyní patřící ČEZu, ostatně shodně jako i zbylé zdroje Pražské teplárenské soustavy přímo v hlavním městě, disponuje nejnovějšími proti emisními technologiemi.

Věděli jste, že...

Pražská teplárenská a.s.

Délka tepelných sítí v Praze je přibližně 550 km, přičemž tepelný napaječ o průměru trubek 1,2 metru z Mělníka do Třeboradic je dlouhý 34 km. Díky velmi účinné izolaci potrubí vychladne oběhová voda při průchodu trasou ze zdroje až k vám domů o pouhé dva stupně Celsia.

U zrodu stál František Křižík

Pražská teplárenská a.s.

O celou důmyslnou síť se stará od počátku devadesátých let Pražská teplárenská, a.s. Historicky ale navazuje na zkušenosti mnohem starší – Elektrické podniky královského hlavního města Prahy byly založeny Františkem Křižíkem již v roce 1897, tedy před 120 lety. Aktuálně v Praze pokrývá čtvrtinu trhu s tepelnou energií.

Vznik Pražské teplárenské soustavy

Vše začalo v Holešovicích, v areálu bývalé Elektrárny Holešovice. Pro oblast Holešovic byly první dodávky teplárenské páry zahájeny v roce 1928. Na druhém břehu Vltavy došlo v období mezi roky 1960 – 1973 postupně ke zprovoznění zdrojů – teplárny Veleslavín, Michle a Malešice a výtopna Třeboradice. Mezi roky 1987 a 1995 přivedli k životu myšlenku vést do Prahy teplo tepelným napájením z teplárny Mělník a jednotlivé zdroje propojit do jedné soustavy – tím vznikla páteřní síť Pražské teplárenské soustavy.

Raženou štolou do Holešovic

V roce 2012 se soustavu podařilo prostřednictvím tepelného napáječe Libeň – Holešovice rozšířit na levý břeh Vltavy raženou štolou pod řekou. A tak v Holešovicích v roce 2013 začala postupná obnova tamějších tepelných sítí a přechod z původní zastaralé parovodní dodávky z lokálního zdroje na horkovodní rozvod z Mělníka. Naposledy přibyl do soustavy nový horkovodní zdroj THOL4, který se stal pro oblast Holešovic nejúčinnějším záložním zdrojem v rámci celé Pražské teplárenské soustavy.

Pražská teplárenská a.s.

Pražskou teplárenskou můžete sledovat na FB a Twitteru.

Kontakt na Pražská teplárenská a.s.

Zdroj foto: Pražská teplárenská a.s.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.