Přišlo vaše SVJ o dodavatele plynu?

Vytápění bytového domu většinou zajišťuje hromadně společenství vlastníků jednotek. Je na něm, zda zvolí to, že bude využívat služby teplárny, anebo zda si vybuduje vlastní kotelnu, ať už na čerpadlo, nebo na plyn. Ta společenství vlastníků jednotek, která se rozhodla pro svou vlastní plynovou kotelnu, nyní mohou mít obrovský problém, pokud jejich dodavatel ukončil svou činnost.

Přišlo vaše SVJ o dodavatele plynu?

Cena plynu roste. Dodávky váznou

Situace v energetice je v poslední době extrémně nestabilní. Ceny energií šplhají do obrovských výší, což se týká jak elektřiny, tak plynu, byt z poněkud jiných důvodů. Zatímco u elektřiny stoupají ceny kvůli růstu cen emisních povolenek a přechodu výroby elektřiny na obnovitelné zdroje, u plynu jsou na vině menší dodávky plynu z Ruska. Ruska totiž omezilo dodávky z plynovodu, který spravuje společnost Gazprom, což je v současné situace velký problém. Zásobníky plynu mnoha zemí jsou prázdné a na začátku topné sezóny panuje obava, aby bylo plynu dostatek. Z plynu se také vyrábí elektřina, jde o mezistupeň v průběhu přechodu od uhelných elektráren na obnovitelné zdroje. Poptávka po plynu tedy neustále narůstá, což opět vytváří tlak na cenu plynu.

Proč vás ohrozí více zdražení plynu než zdražení elektřiny?

Cena plynu se skládá z několika položek, podobně jako cena elektřiny. Zatímco u elektřiny řešíte například také podporu pro obnovitelné zdroje, za které také platíte, u plynu se cena skládá vlastně jen z obchodní ceny plynu, což je cena za kilowatt plynu, nebo kubík plynu, dále jde o cenu, kterou zaplatte za činnost operátora trhu, který se stará o činnost jednotlivých dodavatelů, poslední položkou je cena za distribuci plynu. Tuto cenu stanovuje Energetický regulační úřad, jde o úhradu za činnost distributora plynu. V České republice fungují tři distributoři plynu, kteří působí na určité lokalitě. Zatímco v ceně elektřiny hrají poplatky za distribuci poměrně významnou roli, protože činí zhruba polovinu ceny elektřiny, u ceny plynu je to jen zhruba čtvrtina celkové ceny. Pokud se tedy zvýší obchodní cena plynu, pak dopad tohoto zdražení odběratelé pocítí mnohem silněji, než by to bylo v případě zdražení elektřiny.

Dodavatelé energií ukončili činnost

V průběhu října ukončilo svoji činnost několik dodavatelů elektřiny a plynu. Tím největším byla Bohemia Energy, která nenakoupila dostatek elektřiny pro své odběratele za ucházející ceny a neměla dostatečné financování, takže drahou elektřinu nemohla nakupovat na velkoobchodním trhu. Kvůli tomu oznámila, že ukončuje svou činnost a její zákazníci přecházejí pod tzv. dodavatele poslední instance, a to jak odběratelé elektřiny, tak plynu. Dodavatel poslední instance je vždy místní dominantní dodavatel, tedy společnosti Pražské plynárenská, innogy Energie a EG.D. U dodavatele poslední instance může být odběratel maximálně šest měsíců. Pokud by do té doby nenašel nového dodavatele, stal by se černým odběratelem.

Zálohy na plyn vzrostly

Mnoho zákazníků, kteří skončili u dodavatele poslední instance, byli překvapeni, že jim dodavatel poslední instance předepsal obrovské zálohy, které má většina z nich problémy uhradit. Zálohy jsou nyní několikanásobné, často i dvacet tisíc korun a výše. Tento dodavatel ale s novými zákazníky nepočítal, a tak pro ně nenakoupil dostatek plynu za dřívější ceny. Plyn pro ně musí nakoupit za současných podmínek, kdy jsou ceny opravdu velmi vysoké. "Ačkoliv se objevily spekulace, že jsou ceny účtované DPI předražené o třetinu i více, tato tvrzení nemají žádný reálný základ. ERÚ výpočty dodavatelů předběžně zkontroloval a marže pokrývající obchodní riziko dodavatelů se pohybují v jednotkách procent. To, že jsou nyní ceny DPI celkově vysoké, není dáno vysokými maržemi, ale vysokými cenami elektřiny a plynu na burzách, kde pro své zákazníky energie nakupují všichni dodavatelé, včetně DPI," uvedl Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu. Dalším důvodem pro tak obrovské zálohy je sezónnost. Právě nyní je totiž topná sezóna, která bude pokračovat po celou dobu, kdy může být zákazník u dodavatele poslední instance, tedy šest měsíců. Odběratelé mají tedy tu nejvyšší možnou spotřebu, která by se jinak rozprostřela do celého roku a platby by nebyly tak bolestivé.

Skončili jste u dodavatele poslední instance?

Provozuje vaše společenství vlastníků jednotek vlastní plynovou kotelnu a přišli jste o dodavatele plynu? Pak vám doporučujeme snažit se co nejdříve najít si nového dodavatele plynu, který vám nabídne přijatelné ceny a dlouhodobou smlouvu. Pokud jste se totiž ocitli v režimu dodavatele poslední instance, platíte velmi vysoké zálohy. Tím, že přejdete k dodavateli za běžných podmínek, si zálohy rozprostřete do celého roku a vaše platby se sníží. Dodavatelé plynu nabízejí za běžných podmínek úvazky fixované, nebo nefixované. Má v současné době smysl pořizovat si úvazek na dobu určitou? Vše se odvíjí pochopitelně od ceny, kterou vám dodavatel nabídne. V současné době je cena opravdu vysoká, nicméně Rusko oznámilo, že chce navýšit dodávky plynu do Evropy, což by mohlo působit na snížení ceny. Pokud tedy dokážete vyhledat dodavatele, který nabízí výrazně nižší ceny za kubík plynu než dodavatel poslední instance, je vhodné o fixaci uvažovat. Vše je navíc komplikováno tím, že dodavatelé uspokojují spíše odběratele s menší spotřebou. Rozhodně tedy radíme nepolevit v hledání a vše pečlivě zvážit.

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!