Rekonstrukce bytu svépomocí: Ušetřete peníze a naučte se novým dovednostem

Rekonstrukce bytu svépomocí je výzva, do které se pouští stále více lidí. Představa, že si svůj byt přizpůsobíte přesně podle svých potřeb a představ za nižší náklady je totiž velmi lákavá. Vedle finančních úspor navíc získáte cenné dovednosti a pocit hrdosti za úspěšně dokončený projekt. Ale jak se do toho pustit? A jaké nástroje vám mohou při rekonstrukci pomoci?

Rekonstrukce bytu svépomocí: Ušetřete peníze a naučte se novým dovednostem

Plánování rekonstrukce

Základní kámen úspěšné rekonstrukce bytu svépomocí je důkladné plánování. Nejprve musíte mít jasnou představu o tom, jak chcete, aby váš byt vypadal. Začněte sbíráním inspirace, například z časopisů o bydlení, televizních pořadů o rekonstrukci bytů nebo sociálních sítí. Nebojte se mít velké plány, ale buďte realističtí ohledně toho, co je proveditelné s ohledem na váš rozpočet a dovednosti.

Po vytvoření obecného plánu se zaměřte na konkrétní detaily. Jaké materiály budete potřebovat pro každou část projektu? Jaký je časový rámec pro dokončení? Kde budete skladovat nástroje a materiály během rekonstrukce? Tato fáze rovněž zahrnuje zjišťování, zda budete potřebovat nějaká stavební povolení. Pokud bydlíte v bytovém domě seznamte se se stanovami a ohlašovací povinností vůči sousedům a SVJ.

Dále zkuste předem odhadnout náklady na materiály, nástroje a další výdaje, jako je potřeba najmout odborníka na některé složitější úkoly. Počítejte s nějakou rezervou – v průběhu rekonstrukce se často objevují neočekávané problémy.

Průmyslový vysavač pro čisté pracoviště

Při rekonstrukci bytu se nevyhnete vzniku prachu a stavebního odpadu. Bez ohledu na to, zda řezáte dřevo, bouráte zeď, nebo brousíte podlahu, je téměř jisté, že bude vznikat velké množství prachu. Proto se při rekonstrukci vyplatí mít po ruce průmyslový vysavač, který je jednoduše nepostradatelným pomocníkem.

Průmyslový vysavač je výkonnější a robustnější variantou běžného domácího vysavače. Dokáže snadno a rychle nasbírat velké množství stavebního prachu a dalšího drobného odpadu, což z něj činí ideální nástroj pro udržení čistoty v bytě. Jeho pravidelné používání pomůže minimalizovat množství prachu, které se usazuje na nábytku a dalších površích, a také sníží riziko vdechnutí prachu a škodlivých částic.

Vysavač často vyprazdňujte, aby stále pracoval na plný výkon a pro zachování maximální účinnosti vysavače je důležité pravidelně kontrolovat a čistit filtr. Vždy používejte vysavač, který je určen pro typ materiálu, který sbíráte. Některé průmyslové vysavače jsou určeny pouze pro suchý odpad, zatímco jiné modely mohou sbírat také mokré materiály.

Odvlhčování vzduchu pro zamezení vzniku plísní

Při rekonstrukci bytu, zejména pokud jde o koupelnu, kuchyni nebo sklep s vysokou vlhkostí vzduchu, se vaším neocenitelným pomocníkem může stát odvlhčovač vzduchu. Hodí se hlavně ve chvílích, kdy pracujete s materiály, které jsou citlivé na vlhkost, jako jsou omítky, malířské barvy nebo lepidla. V těchto případech odvlhčovač práci výrazně urychlí a zlepší konečný výsledek.

Odvlhčovač vzduchu funguje tak, že odebírá ze vzduchu vlhkost a ukládá ji do nádržky, kterou poté jednoduše vylijete. Tím se snižuje relativní vlhkost vzduchu v místnosti a vytváří se prostředí, které je méně náchylné k výskytu plísní a hub. To se vyplatí při odstraňování starých povrchů, kdy se odhalují dlouho skrytá místa, jež často bývají postižena plísní.

Odvlhčovače vzduchu jsou dostupné v různých výkonových variantách a s různou velikostí nádržky na vodu. Při výběru odvlhčovače je třeba zohlednit velikost místnosti a úroveň vlhkosti. Pro menší koupelnu může být dostačující malý odvlhčovač, ale pro velkou kuchyni nebo obývací pokoj bude potřeba větší a výkonnější model.

Instalace podlahového vytápění

Podlahové vytápění se stalo populárním řešením pro mnoho domácností, které hledají efektivní a elegantní způsob vytápění. Poskytuje rovnoměrné teplo po celé ploše místnosti a je také vysoce energeticky účinné. Pokud se rozhodnete pro instalaci podlahového vytápění během rekonstrukce bytu, existuje několik klíčových bodů, na které je třeba pamatovat.

Nejprve je důležité si uvědomit, že instalace podlahového vytápění je poměrně složitý proces, který vyžaduje znalosti v oblasti elektroinstalace či vodoinstalace. Pokud nemáte s těmito pracemi zkušenosti, možná bude lepší nechat instalaci na profesionálech. Pokud se ale rozhodnete instalovat podlahové vytápění sami, postupujte podle dostupných návodů od výrobce. Při instalaci se je třeba mj. popasovat s izolací či zapojením termostatu. Pokud bydlíte v bytovém domě je dále třeba dohodnout se v SVJ, zdali Vám instalaci umožní s ohledem na měření spotřeby tepla - použitá technologie v domě nemusí tuto možnost nabízet a budete tak s instalací zcela blokováni.

Existují dva typy podlahového vytápění – elektrické a vodní. Elektrické podlahové vytápění je obvykle jednodušší na instalaci, ale dražší na provoz. Vodní podlahové vytápění tedy naopak vyžaduje složitější instalaci, ale výhodou je pak jeho vyšší energetická účinnost.

Zdroj foto : pixabay.com

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?