Skončila vašemu SVJ fixace elektřiny a plynu? Jak vybírat nového dodavatele elektřiny a plynu v čase zastropování?

Pro celý rok 2023 platí maximální ceny elektřiny a plynu. To znamená, že žádný zákazník nebude platit vyšší ceny, než je 3 koruny za kilowatthodinu plynu a 6 korun za kilowatthodinu elektřiny. Jak má v současné době vybírat SVJ dodavatele energií a na co si dát pozor?

Skončila vašemu SVJ fixace elektřiny a plynu? Jak vybírat nového dodavatele elektřiny a plynu v čase zastropování?

Trh s elektřinou a plynem nyní prochází obrovskou transformací. Vše se stále mění a co platilo, se mění. V roce 2023 je situace zcela specifická, neboť kvůli rostoucím cenám energií hrozilo zhroucení trhu. Vláda tedy stanovila maximální ceny energií, zbytek hodlá dodavatelům energií kompenzovat. Cenový strop byl stanoven jako 3 koruny za kilowatthodinu plynu a 6 korun za kilowatthodinu elektřiny plus regulovaná složka, proto se výsledná cena elektřiny a plynu může u každého lišit. Dodavatelé v tento okamžik nabízeli vesměs cenu, která byla mnohem vyšší než cenový strop. Cenový strop je přitom přislíben pouze pro rok 2023, vzhledem ke klesajícím cenám elektřiny nebude v roce 2024 zřejmě potřeba.

Proč vzrostla cena elektřiny a plynu v roce 2022?

Na masivním zvýšení cen elektřiny v roce 2022 se podepsalo hned několik vlivů, které se seběhly v jeden moment. Velký vliv má dekarbonizace energetiky, o kterou usiluje Evropská unie, a růst ceny emisní povolenky, které si musí zakupovat všichni velcí znečišťovatelé. Ačkoliv se původně o emisní povolence uvažovalo pouze jako o nástroji, díky kterému se bude prodražovat výroba „špinavé“ elektřiny a který bude naopak pomáhat, aby se elektřina vyráběla tedy stále čistějším způsobem, nyní mohou s povolenkami obchodovat i jiné subjekty, než tito znečišťovatelé, což má vliv na cenu povolenky. Elektřina by se měla vyrábět z obnovitelných zdrojů, ty jsou bohužel nestabilní a nedokáží v určitý moment zabezpečit odpovídající výkon. V poslední dekádě se Evropská unie zbavila třetiny instalovaného výkonu, který poskytuje stabilní dodávky elektřiny. Na začátku loňského roku se jako další vliv přidala válka na Ukrajině. Elektřina se v současné době vyrábí také z plynu, jehož cena vzrostla, neboť Rusko výrazně omezovalo dovoz plynu do Evropy. Plynové elektrárny se v současné době využívají nejčastěji jako tzv. závěrné elektrárny, tedy elektrárny, které dokáží nejlépe vykrýt výkyv spotřeby elektřiny a její okamžitou potřebu. Cena elektřiny, kterou tyto elektrárny vyrobily, byla tedy velmi vysoká, což ovlivňovalo celkovou cenu elektřiny. Proto se v srpnu 2022 vyšvihla cena elektřiny až na 1000 EUR za megawatthodinu. Od té doby její cena klesá, na vývoji se podepsalo několik vlivů.

Jaký bude vývoj ceny energií v roce 2023?

Odborníci jsou, co se dalšího vývoje ceny elektřiny a plynu, mírně optimističtí, ale velký návrat k cenám v roce 2020 se neočekává. Naopak je jasné, že zejména ceny elektřiny budou značně volatilní a že můžeme čekat různé propady a nárůsty. Vlády začaly situaci v energetice řešit, řeší se i na úrovni Evropské unie. Evropa se dokázala osvobodit od ruského plynu a najít dostatečné alternativy. Ve Francii začaly fungovat jaderné elektrárny, pro které nebylo loni dostatek vody na chlazení. Na druhou stranu Evropská unie nehodlá od vytyčené cesty k Evropě bez emisí ustoupit, zároveň se do obchodu s emisními povolenkami mohou zapojit i různé subjekty, takže její cena je stále vysoká. Ceny elektřiny by přesto měly klesat. Očekává se, že dojde k určité transformaci trhu, na které se bude podílet také stát svými zásahy – chystaná je například změna modelu cenotvorby. Nový model cenotvorby elektřiny může být založen na dvou typech zdrojů (např. dotovaných a nedotovaných). Součástí revize závislosti ceny elektřiny na ceně zemního plynu.

Cenový strop chrání jen v roce 2023

Dodavatelé energií nabízejí úvazky na dobu určitou, kdy je po dobu trvání úvazku cena energií fixovaná a smlouvu nelze vypovědět, za odchod se platí pokuta. Dále se nabízejí smlouvy na dobu neurčitou, kdy není cena energie garantovaná, ale smlouvu lze vypovědět kdykoliv s tříměsíční výpovědní lhůtou. Zatímco dříve platilo, že je výhodné si ceny energií fixovat a vědět, kolik v nejbližší době za elektřinu a plyn zaplatíte, nyní jsou vzhledem k zastropování cen zřejmě výhodnější úvazky na dobu neurčitou, kdy je zákazník chráněn maximální cenou elektřiny a plynu, přitom může odejít kdykoliv, když se vyskytne výhodnější nabídka. Pokud by si nyní fixoval cenu elektřiny a plynu na delší období, po ukončení zastropování by musel platit plnou cenu, kterou mají nyní dodavatelé elektřiny a plynu v cenících. A ta je v některých případech jednou tak vysoká, než je maximální zastropovaná cena.

Nabídky pod cenovým stropem. Má smysl fixace?

Na začátku roku 2023 se objevilo několik nabídek elektřiny a plynu od největších dodavatelů, u kterých se platí cena pod stropem. Má smysl o těchto nabídkách uvažovat? Nejprve přišla s nabídkou elektřiny pod cenovým stropem společnost E.ON, té se musí zákazníci upsat na tři roky, což nelze při nejlepší vůli doporučit, takto by zákazník dodavatele přeplatil o deseti tisíce. Dále šlo o nabídku plynu od innogy na jeden rok, kdy už šlo o fixaci uvažovat. Cenový strop začali postupně bořit i další dodavatelé, například Centropol, nebo následně E.ON, který nabídl cenu pod stropem i pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou. Lze očekávat, že se následně rozhoupají i ostatní dodavatelé a představí další nabídky po cenovým stropem.

Zdroj foto: Pixabay

______________________________________________________________________

CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!