Směrnice EED – nové povinnosti pro SVJ

Směrnice Evropské unie o energetické účinnosti (EED) může pro SVJ představovat komplikaci v již tak složitém procesu. Od 1. ledna 2022 musí být koncoví uživatelé informováni o své spotřebě jednou měsíčně.

Směrnice EED – nové povinnosti pro SVJ

Co přesně představuje směrnice EED pro rok 2022?

Měření spotřeby je jen jednou z mnoha součástí správy nemovitostí. EED tedy znamená změnu ve třech konkrétních oblastech:

  • dálkový odečet měřičů
  • sběr dat a spravedlivé vyúčtování
  • informovaní a zplnomocnění nájemníci

Cílem směrnice je, aby inteligentní měřiče poskytly nájemníkům nový a kompletní pohled na jejich spotřebu a umožnily jim tak optimalizovat spotřebu energie a teplé vody. To vše s cílem šetřit zdroje nejen finanční, ale i přírodní. Zodpovědnost je tedy na straně SVJ.

obrázek

Informace by měly být k dispozici jak v elektronické podobě, tak klasicky v tištěné, tedy poštou. Jakou formu si dané SVJ vybere, záleží už přímo na nich. Záleží na tom, kolik času chtějí či mohou věnovat zpracování dat z měřidel. Nejjednodušší formou je přístup na portálové služby, které zobrazují všechny potřebné informace o odečtech automaticky, včetně historie spotřeby, porovnání, a to i v grafické podobě.

Inteligentní měřiče

Data z inteligentních měřičů poskytují setrvalý tok informací o spotřebě, výkonnosti a stavu systému. Ale představují také zdroj informací, na jejichž základě lze optimalizovat prostředky a činnosti. Vytváří transparentnost a dokonalý základ pro rozhodování a stanovení priorit. zajišťuje spravedlivé individuální vyúčtování – a svým nájemníkům pomůžete optimalizovat jejich každodenní spotřebu energie

Přečtěte si více o Směrnici EED:

Rozšíření povinností SVJ aneb co pro vás znamená směrnice EED? | 1. díl

Evropská směrnice EED: Jaké jsou povinnosti SVJ? | 2. díl

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!