Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

Vstupní portál bytového domu

Vyberte si kvalitní vstupní dveře z hliníku nebo ještě lépe z oceli, ale vždy v systémových profilech. Pokud ve volbě tápete, nechte si poradit nebo zpracovat možné varianty řešení. Tím ušetříte čas probíráním se tunami katalogových listů a spoustou tabulek. Materiály typu hliník a ocel jsou odolné a spolehlivé. Vhodným doplňkem k nim je potom tzv. vícebodový samozamykací zámek, ideálně motorický, pro napojení na elektronické systémy domu jako jsou:

  • domovní vrátný,
  • čipový přístupový systém,
  • únik při požáru.

Vícebodový zámek navíc chrání dveře před prohýbáním a zvyšuje tak jejich odolnost. To je zvláště důležité u panelových domů, kde denně projdou stovky lidí, ročně i desítky tisíc. obr.1

Bezpečnostní prvky bytových domů

Nezapomeňte na bezpečnostní izolační sklo, nerezové kování v objektové třídě odolnosti a 3D zátěžové závěsy a to zvláště v případě ocelových dveří. Tyto detaily mohou výrazně zvýšit odolnost dveří proti pokusům o vniknutí do objektu a výrazně prodloužit celkovou životnost systému a tím ušetřit investice obyvatel objektu za renovace. obr.2 obr.3

Zavírač vstupních dveří do bytového domu

Kvalitní zavírač jako součást dveřního systému doceníte až ve chvíli, kdy funguje. Co to znamená? Kvalita zavíračů spočívá v minimální údržbě přes příležitostná servisní seřízení, která jsou součástí pravidelných kontrol, ale v mezičase o něm nevíte. To je cena, která se platí za kvalitu a komfort pro správce objektů je u takového produktu k nezaplacení. Není nic horšího než stále nedovřené dveře. Jeho dimenzování je nutné volit vždy s ohledem na zamýšlený provoz v objektu a lehce očekávání převyšovat. Zvažte i vhodný automatický pohon pro otvíravé dveře. S ním získáte jistotu i při změně venkovních podmínek, kdy materiály lehce pracují. Podívejte se na představení zavírače TS 98 XEA a jeho výhod ve 2 minutách pod tímto odkazem.

Věčně u vás někdo ztrácí klíče? Odpovědí na řešení je přístupový čipový systém

I přes silné řady příznivců klasických svazků klíčů, jde nostalgie stranou když vstupuje do hry ekonomičnost oprav a bezpečnost majetku. Oproti klasickým klíčům máte možnost v reálném čase kontrolovat, kdo má přístup do budovy, ale i do dalších prostor typu kolárna, sklep apod. V čem je nevýhoda klasických klíčů? V udržitelnosti přehledu, kdo klíči disponuje. Čipy jsou oproti tomu daleko spolehlivější. Nevrácený nebo ztracený čip lze snadno deaktivovat, vzdáleně mu omezit nebo rozšířit přístup atd. Co víc, systém správy čipů je i s jeho správou levnější než výměna vložek a všech klíčů v domě při ztrátě nebo nenavrácení.

A co je nejdůležitější, celý systém čipů je bezúdržbový, na rozdíl od poruchových cylindrických vložek. obr.4

Domovní zvonky a kamerové systémy

Součástí bezpečnostních prvků zajišťujících jednotlivé bytové domy a další objekty, jsou stále častěji domovní zvonky s integrovanými kamerami. Moderní zvonky, nebo i samostatně instalované kamerové systémy, které strategicky umístíte po objektu. Umožňují individuální správu účastníků a to i vzdáleně. Na videotelefonu umístěném v bytě nebo objektu umožňujícím přístup do prostor, dovolí zobrazit záběry z kolárny, sušárny, vchodu a atd. S využitím mobilní aplikace ji propojit do mobilní aplikace pro příjem zvonění odkudkoliv. Příjemným rozšířením je pak možnost hovořit a vidět dotyčného, jako byste byli doma. Kamery jsou pak vybaveny i paměťovým zařízením se záložním zdrojem uložení dat a pracují v souladu s pravidly GDPR. Dohromady řeší nejen pokusy o neoprávněný vstup, ale i vandalismus, drobné krádeže či jiné nežádoucí chování v domě.

Automatické pohony dveří do bytových domů

Pokud hledáte pomyslnou třešničku na dortu vašeho technologického řešení přístupu do objektu, jsou to automatické pohony dveří. Ovládají vstup do domu i odchod z něj. Usnadňují pohyb starších osob a napomáhají celkové plynulosti pohybu v prostorách. Ideální kombinací jejich aplikace jsou vnější vstupní dveře v klasickém provedení. Bytelně zabezpečené a izolační, osazené právě motorickým pohonem, který je napojený na čidla pro ochranu osob. Z venku pak nesmí chybět čipový systém a zevnitř třeba odchodové tlačítko, které ani nemusí být dotykové. V zádveří pak nechte nainstalovat automatické posuvné dveře a máte celek, který předčí všechna očekávání v bezpečnosti, izolačních vlastnostech, ergonomii a tedy i pohodlí.

Doplňky vstupů bytových domů

Samozřejmou součástí rekonstrukce vstupu jsou i nové čisticí zóny vsazené do protiskluzové dlažby, stříšky či zábradlí a nájezdy, poštovní schránky v portálu nebo na zdi, osvětlení společných prostor, ale i nové podhledy, omítky a malování. Tak získáte celek od jednoho dodavatele, bez starostí s řešením návazností různých firem a profesí a co víc, jakékoliv reklamace či servis opět řešíte s jediným dodavatelem. obr.5 Zdroj foto : Animo Bohemia ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!