Změna v rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody

Od ledna 2016 vešla v platnost nová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb., která nahrazuje stávající vyhlášku č. 372/2001 Sb. Nová vyhláška se týká několika tisíc českých domácností, kterým se nově mění podmínky pro rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Již neplatí, že majitel prostředního bytu zaplatí za teplo nejméně, protože ho vytápí okolní byty.Vyhláška totiž přichází se změnou limitů pro rozdíly v celkových nákladech, které jsou přepočítány na jeden metr čtvereční podlahové plochy bytových i nebytových jednotek.

Změna v rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody

Jednou z novinek vyhlášky je také změna v základní a spotřební složce nákladů objektu. Každý dům si může vybrat, jak velkou bude mít základní složku na zúčtování, doposud platí 40 – 50 procent. Nová vyhláška toto ale mění a nabízí obyvatelům 30 až 50 procent. Zbývající část nákladů tvoří složka spotřební, která s příchodem nové vyhlášky může činit až 70 procent.

Další změna se týká limitů. Dosavadní odchylky od průměru nákladu domu na 1 metr čtvereční +/- 40 procent budou změněny na spodní hranici - 20 procent a horní hranici 100 procent. Což ve výsledku znamená, že obyvatel bytu, který topí velmi málo a odchyluje se od průměru domu, například o -30 procent bude muset 10 procent domu doplatit. Takže i když bude šetřit a „brát“ teplo ostatním, stejně nakonec tolik neušetří a bude muset přispět sousedům, kteří nešetří a naopak topí tak, že překračují limity.

Cílem vyhlášky je spravedlivější rozúčtování tepla pro všechny obyvatele domu, bez ohledu na to, jestli se jedná o prostřední byt, či nikoliv. Ve vyhlášce je přímo uvedeno, že při překročení některé stanovené hranice provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody způsobem uvedeným ve vyhlášce, ale pouze u těch příjemců služeb, u nichž k překročení došlo. U ostatních příjemců služeb se vychází z náměrů.

Jestli bude mít nová vyhláška úspěch či nikoliv se ukáže až praxí a odezvou od samotných obyvatelů bytů.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?