All-inclusive pro vašeho pejska: bouda, iglú, kukaň

S klasickým pelíškem u svého psa nevyhráváte? A víte, že existují i jiné, uzavřené varianty – boudy, iglú, kukaně? Máme pro vás několik užitečných tipů, které se vám při výběru toho pravého domečku budou hodit. Nabídka je pestrá a my vám pomůžeme lépe se v ní zorientovat.

All-inclusive pro vašeho pejska: bouda, iglú, kukaň

Každý pejsek ocení svůj vlastní prostor, kde má klid a cítí se v něm bezpečně. Navíc není nic lepšího, než když váš mazlíček na povel “místo” vyrazí směrem k měkkému a oku lahodícímu pelíšku. Ten se pro něj stane příjemným útočištěm a pejsek se do něj bude rád vracet.

Jak se ale v široké nabídce zorientovat? Pro začátek je vhodné znát odpovědi na následující otázky:

1) Jak velkou boudu bude váš pejsek potřebovat?

2) Jaký materiál je vám oběma příjemný?

3) Kam pelíšek umístit?

4) Jaká je povaha a zdravotní stav vašeho pejska?

![](/upload/_public/magazine/img/polo bouda.jpeg)

Velikost domečku je základ

Pocit bezpečí určitě nenavodí stísněné prostory ani nadbytek volného místa. Nejvhodnější je vypozorovat, v jaké poloze váš pes nejraději odpočívá a prostě ho změřit třeba krejčovským metrem. Pejsek se musí do pelíšku vejít celý s rezervou cca 10 až 20 cm, aby se mohl pohodlně natáhnout. Pokud máte psy dva a jsou zvyklí spát společně, zvažte pořízení jedné větší boudy pro oba.

Ať váš pejsek usíná v čistém pelíšku

Buďte ostražití při výběru materiálu, ze kterého je pelech vyroben. Zvolte si takový materiál, který je snadno omyvatelný nebo se dá vyprat v pračce. Pokud máte štěňátko nebo psa divočejší povahy, jistě oceníte materiál odolný vůči škrábání a kousání. V měkké kukani s hřejivými vlastnostmi se bude pejsek cítit příjemně, kožený pelíšek zase snadněji očistíte.

Ideální umístění pelíšku u vás doma

U boudy, kukaně či iglú se nemusíte bát, že by v nich vašemu mazlíčkovi byla zima. Naopak, i při umístění vybraného pelíšku do chladnějšího koutu domu nebo bytu bude pejsek v teple a navíc chráněn před průvanem. U studené dlažby doporučujeme silnější dno pelíšku, které dostatečně izoluje. Zároveň je pro pejska lepší, když může odpočívat na nerušeném místě, odkud bude mít dobrý výhled. Nechceme ale zevšeobecňovat. Každý pejsek je jiný. A s tím souvisí další důležité kritérium výběru pelíšku: povaha.

Povaha a zdravotní stav rozhoduje

Pokud máte pejska, který k odpočinku vyhledává klidná místa pod gaučem, stolem či postelí, uzavřený pelíšek pro něj bude ideální volbou. Stejně tak pro menší plemena psů, ti se obecně rádi schovávají. Pokud si nejste jistí nebo máte pejska krátce a ještě se tak dobře neznáte, přijde vám vhod varianta 2 v 1bouda, která se dá během chvilky předělat na pelíšek bez stříšky.

Kukaně a iglú jsou fajn i ze zdravotních důvodů, protože hlavně malá plemena s krátkýma nohama jsou náchylnější k nastydnutí. Za uzavřený pelíšek vám bude vděčný také pejsek senior, obzvláště pokud trpí bolestmi zad nebo kloubů. V kukani či iglú mu bude příjemně teplo.

Pomoc, mému psovi se v iglú nelíbí!

Není váš pejsek z nového domečku tak nadšený jako vy? Dejte mu dostatek času, aby se s pelíškem seznámil. Potřebuje si přivyknout a patřičně si své nové odpočinkové místo očuchat. Pomůže, když mu dovnitř umístíte oblíbenou hračku, pamlsek nebo deku, ve které často lehává. Zpočátku pejska odměňujte, kdykoli si do pelíšku zaleze. Jistě si k němu brzy najde cestu a stane se pro něj příjemným útočištěm.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.