Zařaďte si mezi pravidelné kontroly v domácnostech i servis vstupních dveří.

Jedná se o velice namáhanou součást sdílené domovní části bytových domů, firem a institucí. Zajistěte si včas pravidelnou údržbu u servisních techniků, kteří se postarají o přípravu na nadcházející období, kdy změny vnějších vlivů výrazně ovlivňují jejich provoz.

Zařaďte si mezi pravidelné kontroly v domácnostech i servis vstupních dveří.

Základní tipy na údržbu vstupních dveří před zimou

Řeknete si dveře. Jen je promažeme a používáme. Vstupní dveře bytových domů ale patří do frekventované a namáhané oblasti vaší sdílené nemovitosti. Dopřejte jim specifickou péči jako:

  • Vyčištění mechanických částí, kontrola jednotlivých komponent - zámky, panty, kování, cylindrické vložky.

  • Seřízení křídla dveří – je nutné se vypořádat se sesedáním, na které trpí každé dveře. Mechanik upraví vůle a zkontroluje dilatační spáry, aby nehrozilo vzájemné odírání prvků a závory zámku přesně zapadaly do protikusů (seřízení lze dělat na pantech, ale i "přesklením" dveří, kdy se jinak vypodloží a usadí výplně a tím se dosáhne vyrovnání rámu).

  • Vyčistění, kontrola a seřízení zavíračů, ať už hydraulických, tak motorických (u automatických posuvných dveří jsou pravidelné kontroly s údržbou povinné).

Výměna nebo komplexní kontroly

Často se stává, že vám firma nainstaluje vstupní dveře a skončí své působení na trhu nebo prostě zjistíte, že servis nedělá. Následná údržba a dlouhodobý provoz se pak stávají noční můrou. Myslete na dostupnost služeb jako jsou:

  • Výměna opotřebovaného či poškozeného těsnění, které je důležité nejen pro těsnost dveří, ale i tišší dosednutí křídla do rámu.

  • Výměna kování, nebo jednotlivých komponent "chytrých" kování, zámku či pantů, které již vykazují přílišné opotřebení. Při podcenění včasné výměny těchto prvků může nastat až havarijní stav. Z důvodu vysoké frekvence používání nepočítáme životnost těchto prvků na roky, ale každá komponenta má svou životnost v cyklech a tak často u frekventovanějších dveří je překročený počet cyklů životnosti i do jednoho roku, přesto že jde o výrobek nejvyšší objektové třídy).

  • Kontrola funkčnosti domovních zvonků a přístupových systémů, případně odchodových senzorů, či bezpečnostních radarů a prvků u elektromotorických pohonů (zavíračů).

  • Kontrola záložních zdrojů vyžaduje sledovat funkčnost zdroje zejména u přístupových systémů. Důležitá je jejich životnost a kapacita. V případě poruchy pak neotálejte s jejich výměnou za nové. Mohlo by se snadno stát, že při výpadku proudu přestane fungovat přístupový systém z důvodu nízké kapacity baterie.

Při realizaci ze strany Animobohemia obdržíte servisní protokol s výčtem provedených prací. Nezbytné je i potvrzení zástupcem zákazníka. Důvodem je, že pokud nebylo třeba měnit žádné komponenty, hradíte jen čas strávený servisem a cestu. foto

Prevence je důležitá a včasná údržba je základ

Je prokázáno, že daleko levněji a hlavně bez jakýchkoliv kompilací i starostí, vychází pravidelná údržba. V případě problému ze zanedbání preventivní a pravidelné údržby, přichází stres, starosti a komplikace. Vše je pak mnohem dražší a hlavně i následky na technice jsou zpravidla mnohem nákladnější. S klienty nejčastěji řešíme problémy:

  • Objektové zámky, které používáme v našich realizacích, dokáží při správné a pravidelné údržbě (vyčistění, promazání, seřízení - dotažení) fungovat 10 i více let naprosto bez problémů. Zanesené prachem nebo s velmi neodbornou údržbou všemožnými konzervačními mazadly, se ale brzy zadřou, nebo se zámek tzv. vydře, začne se zasekávat, nebo se zablokuje úplně. Následně nezbývá než objednat výměnu za nový navíc s havarijním výjezdem. To často ani ne po 2 letech. Za stejnou částku byste přitom měli údržbu na mnoho let dopředu a zcela bez starostí a s minimálními průběžnými náklady.

  • Dalším příkladem je nezbytnost včasného seřízení křídla dveří. Každé dveře mají své vůle a dilatační spáry, které jim umožňují přirozený pohyb bez drhnutí a opotřebovávání. Spáry a vůle se ale časem mění, jak si dveře pozvolna sedají a dělají to naprosto každé dveře. V létě může být situace v pořádku a nic nenasvědčuje, že se blíží problém. Vůle už jsou minimální, doslova jen desetiny mm, místo obvyklých 5 mm, ale stále fungují. Pokud proběhne podzimní údržba, vše je v pořádku. Pokud údržbu vynecháte, vlivem prudkých změn teplot, v podzimním období, se dveře dostanou do styku s rámem, nebo začne drhnout těsnění, nebo zámky, nebo spodní těsnění příliš dosedá na práh apod.

V této době je už pozdě na servis. Nadměrné opotřebení působí na komponenty. Zavírač ztratí sílu na dovření dveří. Ty drhnou a zůstávají nedovřené a problémy se začnou vršit. Pak už nezbývá, než žádat o havarijní servis, který je ale nákladný.

Ať už z jakéhokoliv pohledu, pravidelná údržba se vždy vyplatí finančně díky předejití velmi nepříjemných starostí.

A proč to řešit nyní?

Protože už koncem září, natož v říjnu, dochází k výrazným změnám teplot. Povětšinou všichni technici mají práce nad hlavu. Často je již nutné rovnou odstraňovat poškození, což je mnohem nákladnější a časově náročnější. To vyvíjí ještě vetší tlak na termíny pro výjezdy servisních techniků. Koncem října je tedy poslední vhodná doba na objednání údržby, aby mohla proběhnout včas.

Poptat servis

Zdroj foto: Animo Bohemia s.r.o. ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?