Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Úklid obyvateli všech bytů

Dřív bylo běžnou praxí, že na nástěnce visel rozpis, kdy má který byt službu a má se postarat o úklid chodeb a někdy o mytí dveří a oken, o zametení sklepa, v zimě o úklid sněhu a podobně. U tabulky býval i podrobný popis prací, co se dělá každý týden, co jednou za měsíc atd. Ale postupem času, jak se mění životní styly lidí, někdo jezdí často na delší dobu pryč, jiný dělá dlouho do večera, někomu vytírání chodeb přijde potupné, někdo zase není spokojený s kvalitou úklidu u druhých, se nálady v domě mění.

Neshody kvůli společnému úklidu pomalu narůstají a problémy v sousedských vztazích se prohlubují. Postupně se úklidu věnuje stále méně lidí, sousedé se přestávají zdravit a všichni jsou čím dál víc nespokojení. V této chvíli přichází čas na jiné řešení.

Paní na úklid

Pokud se jedná o samostatný menší bytový dům, možná se vyplatí domluvit se se sousedkou nebo známou, které se bude hodit přivýdělek. Úklid bude mít na starosti jenom jedna osoba, která si domluví se správcem harmonogram prací, pořízení pomůcek a úklidových prostředků a samozřejmě taky svou odměnu. Ostatní nájemníci a majitelé bytů si určitě rádi pár korun připlatí za to, když je zbaví této starosti a nebudou na úklid muset myslet.

Tato varianta může fungovat dlouhou dobu bez problémů, ale taky dříve či později může z různých důvodů nastat změna, např. paní onemocní, odstěhuje se, nebo její úklid přestane obyvatelům vyhovovat. Pak je potřeba svolat schůzi a společně vymyslet jinou variantu.

Úklidová firma

Tam, kde jedna osoba na úklid nestačí (jedná se o větší domy nebo více budov jednoho majitele), je výhodnější najmout si úklidovou firmu. Specializovanou firmu na úklid by mělo zajišťovat bytové družstvo, majitel bytového domu nebo společenství vlastníků. Pokud stanovy daného společenství vlastníků nevyžadují vyšší počet hlasů, postačí, pokud pro sjednání úklidové firmy bude hlasovat nadpoloviční většina vlastníků přítomných na společné schůzi.

O úklid společných prostor bytových domů se pak firma profesionálně postará. Společně se dohodnete na konkrétních pracích, které bude vykonávat, a jejich frekvenci. Firma má k dispozici kvalitní úklidové prostředky a profesionální pracovní pomůcky, takže by měl být viditelný rozdíl mezi tímto a úklidem svépomocí. Podle smlouvy si budete moci vždy kvalitu práce firmy zkontrolovat.

Elegantním řešením je pořízení čisticí rohože

Ať už probíhá úklid formou střídání zástupců jednotlivých bytů, domluvou s jednou uklízečkou nebo smlouvou s profesionální firmou, vždy se vyplatí pořídit vstupní čisticí rohože, které sníží časovou i finanční náročnost úklidu. Umístění vhodné čisticí rohože nebo celé čisticí zóny se servisem pravidelné výměny vám ušetří spoustu starostí.

Frekvenci výměny čisticích rohoží lze měnit podle ročního období. Na podzim, v zimě a na jaře, kdy se s následky sychravého a mokrého počasí setkáme až daleko na chodbách uvnitř domu, je samozřejmě lepší měnit čisticí rohož častěji (např. 1x za 14 dní). V létě, kdy je počasí příznivější, stačí měnit rohož pouze 1x za měsíc.

Pokud chcete návštěvníkům umožnit lépe se orientovat (zejména ve velkých domech na sídlišti), je možné čisticí rohož opatřit i adresou vašeho vchodu. Toto jednoduché a designově zajímavé řešení také pomůže snížit riziko krádeže rohože. Domů si nikdo rohož s jinou adresou snad neodnese. obr. Obrázek: Úklid domu začíná už před vchodem. Zdroj: Lindströmgroup.com

Čisticí zóny udrží perfektní čistotu a sníží náklady na úklid

Elegantním řešením, jak udržet budovu v čistotě i za špatného počasí, je pořízení čisticích zón a jejich umístění na strategická místa: venkovní gumovou rohož ke vchodu do budovy, vstupní čisticí rohož za dveře, textilní rohož před výtah.

Má to několik výhod:

  • eliminuje se roznášení nečistot v interiéru,
  • sníží se náklady na úklid,
  • vyřeší se i zvýšené hygienické požadavky,
  • při pronájmu rohoží se sníží i náklady na jejich pořízení,
  • v případě pronájmu také odpadne starost o čištění rohoží (firma si špinavé odveze a vymění za čisté).

Kde všude pomáhají vstupní čisticí rohože s úklidem bytových domů?

Služby firmy Lindström si nejčastěji objednávají bytová družstva nebo SVJ typicky ve větších městech, ale pronájem rohože lze objednat i do malého města. Zkušenosti mají už ve všech městských částech Prahy, například na sídlišti Stodůlky a mimo Prahu třeba v bytových domech ve správě společnosti CESORG v Pardubicích a Hradci Králové.

Cena za pronájem čistících rohoží

Pořízení rohože na míru s pravidelnou službou údržby není nijak cenově náročné. Stanovení ceny záleží především na velikosti rohože a frekvenci výměny. Rozpočet vašeho bytového družstva nebo SVJ rozhodně nezruinuje a problém úklidu v bytovém domě vyřeší. Tím, že rohož zachytí až 80 % nečistot, můžete ušetřit za úklid.

Inspirujte se v galerii realizací nebo vyzkoušejte službu pronájmu nezávazně a zdarma díky týdennímu testu čistících rohoží.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?