Vesnická bytovka – SVJ ano či ne?

Stále častěji se na nás obrací se svými problémy naši uživatelé z řad vlastníků bytů v malých bytových domech, kde jsou 3, 4 byty. Typicky se jedná o malé jednopodlažní bytovky na venkově, kde jsou 4 identické byty, každý má obvykle svoje vlastní topení, odběr vody, elektřiny a plynu.

Vesnická bytovka – SVJ ano či ne?

Mají vlastníci takových bytů povinnost založit SVJ? Dle NOZ § 1198 tuto povinnost nemají, ale dle § 1199 ve znění „Je-li v domě méně než pět jednotek, může být společenství vlastníků založeno, pokud s tím souhlasí všichni vlastníci jednotek,“ ho založit mohou.

Stručný návod jak SVJ založit najdete ve článku Jak založit SVJ

Jaké plusy a mínusy toto řešení přináší?

Mezi mínusy je nutné počítat náklady na založení a také trochu práce vyplývající z povinností daných legislativou, se kterými se můžete seznámit v sérii článků Řídíme SVJ

Jednoznačným plusem však je zavedení řádu a pravidel, dle kterých se řídí provoz domu a péče o společné části domu, které si schválíte ve stanovách. Neméně důležitá jsou jasně daná pravidla hospodaření, která si rovněž schválíte ve stanovách. Vždyť i váš dům platí za odpad, osvětlení na chodbách, pojištění domu a nezapomínejte na to, že je třeba si společně spořit na případné opravy a investice v budoucnu.

Připadá vám to zbytečné? Vždyť se přece známe roky a vždycky se nějak domluvíme? Taková idylka vydrží obvykle jen chvíli a pak nastane dohadování typu:

A kdo má tento týden uklidit schody a odhrnout sníh u vchodu?

A proč Franta neposekal před barákem, když to slíbil?

A proč bych já měl platit opravu zatékání střechou, když bydlím v přízemí?

Kdo zaplatí za deratizaci sklepů?

A jak uzavřeme pojistku na dům a kdo jí zaplatí?

Pokud má dům jasně daná pravidla fungování, ví každý, na čem je, a podobným tahanicím se lze vyhnout. Navíc nikdy nevíte, kdo bude v domě bydlet, až si dcera od sousedů přivede ženicha nebo se babča z přízemí odstěhuje k mladým.

Nedávno se na nás obrátil obyvatel takového domu s problémem, kdy 3 byty ze 4 kromě jeho jsou momentálně nevyužívány a netopí se v nich, a proto mu výrazně stoupl účet za plyn za topení. Pokud by v domě bylo založené SVJ a ve stanovách zakotvena povinnost minimálně temperovat nevyužívané byty, problém by byl vyřešen.

Ať už bydlíte v takové malé bytovce či ve velkém paneláku, nezapomínejte, že vždy na prvním místě zůstává vzájemná schopnost se domluvit, slušnost a ohleduplnost k sousedům a jistá míra tolerance. Že sousedce pořád brečí mimino? No jo no, asi má nějaký trápení! Vždyť já jsem to minulý pátek s Tondou u fotbalu s tím fanděním taky trochu přepísknul!


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?